Ove alternative Google trgovini su odlične za zaštitu podataka: Čak su i besplatni

0
Radiosarajevo.ba
Ove alternative Google trgovini su odlične za zaštitu podataka: Čak su i besplatni

Iako Googleova Trgovina aplikacija dolazi s različitim i mnogim prednostima i pogodnostima, za sve one koji se odluče koristiti je, istina je da dolazi i s mnogim nedostacima.

Ti nedostaci posebno su vidljivi danas, kada je stavljen još veći naglasak na zaštiti privatnosti korisnika. Ako ste se pitali postoji li kakva dobra alternativa Googleovoj Trgovini aplikacija, odgovor je da postoji. Ne samo to, postoji više sasvim solidnih alternativa, koje vam itekako mogu poslužiti ako želite dodatno zaštititi svoju sigurnost i privatnost. O kakvim se alternativama radi, pročitajte u nastavku.

APK Mirror

Kao jedna od najstarijih i najpoznatijih alternativa trgovini Googleovoj Trgovini, APK Mirror sadrži ogroman broj APK-ova, odnosno datoteka u obliku Android paketa za većinu aplikacija. Na APK Mirroru nećete pronaći aplikacije koje zahtijevaju plaćanje, ali ako je besplatna u Google Trgovini, postoji velika mogućnost da ćete ju pronaći i unutar APK Mirror-a.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Potresni snimci poplavljenog Buturović Polja

Jedna od najboljih stvari u vezi s APK Mirror-om jest ta što je ova stranica i arhiv za starije verzije aplikacija. S obzirom na to, ako imate stariji uređaj koji više nije kompatibilan s Google Play Trgovinom, možete otići na APK Mirror, pronaći stariju verziju koja je kompatibilna s operativnim sistemom Android koji vaš uređaj pokreće i preuzeti je odande. Osim toga, sve APK datoteke koje se nalaze na APK Mirroru provjerene su i sigurne su od virusa i ostalih vrsta zlonamjernog softvera.

F-Droid

Ako tražite besplatni softver otvorenog koda (FOSS) za svoj Android uređaj, u tom slučaju teško je pronaći bolju internetsku stranicu od F-Droida. Radi se o repozitoriju Android aplikacija koje su u potpunosti otvorenog koda, što znači da ovdje nećete pronaći nikakve komercijalizirane aplikacije. Umjesto toga pronaći ćete vrlo funkcionalne aplikacije, koje se mogu pohvaliti sigurnošću i transparentnošću, po kojima je softver otvorenog koda poznat.

Velika prednost ovdje je privatnost. Repozitorij aplikacija F-Droida besplatno je dostupan svima, bez potrebe za kreiranjem korisničkog računa. Nadalje, niti jedna od aplikacija, koje su stavljene na F-Droid, ne zahtijeva lične podatke, što je dodatan plus za sve korisnike koji žele zaštititi svoje osobne podatke i privatnost.

Obtainium

Obtainium se malo razlikuje od ostalih alternativa u trgovini aplikacijama, jer umjesto da bude repozitorij, Obtainium je u biti aplikacija koja korisnicima omogućuje instaliranje i ažuriranje aplikacija izravno iz njihovog izvora. Android aplikacije možete nabaviti i preuzeti, bez potrebe posredništva.

Iako je potrebno malo truda i vremena kako bi se ovaj alat mogao koristiti, Obtainium je sve u svemu jedan vrlo koristan alat. Prije preuzimanja, treba imati na umu da korisnik treba dodati izvornu internetsku adresu ili izvorni URL svake aplikacije koju žele instalirati ili ažurirati unutar aplikacije Obtainium.

Aplikacija Obtainium podržava razne izvore aplikacija, uključujući GitHub, SourceForge, F-Droid, APKPure i druge. Glavni nedostatak Obtainiuma je to što nema bazu aplikacija, koju bi korisnik mogao pretražiti. Ako znate kakva vam aplikacija treba i ako znate internetsku adresu odakle je preuzeti, Obtainium vam itekako dobro može poslužiti.

TapTap

TapTap je alat kojeg su osmislili igrači Android igara i s obzirom na to, TapTap je osmišljen prvenstveno za igrače i one koji to žele postati, budući da je fokus stranice na Android igrama. Prednost TapTapa je u tome što sadrži brojne igre koje jednostavno nisu dostupne u Google Play trgovini. Osim toga, TapTap sadrži integrirane društvene funkcije koje pokreće zajednica. To uključuje najave, vijesti i recenzije. Dodatan plus jest omogućena i laka komunikacija s drugim TapTap korisnicima.

Na iPad konačno stiže bizarna aplikacija koju su svi oduvijek imali

Osim ekskluzivnih sadržaja, unutar TapTap možete se predplatiti za razne naslove. To uključuje neke dugo očekivane igre kao što su Assassin’s Creed Jade, Need For Speed Mobile i još mnogo toga. Pretplata omogućuje slanja obavijesti o razvoju igre i očekivanim datumima izlaska. Osim toga, ako ste se pretplatili na neku igru, ona će biti automatski preuzeta na vaš uređaj na dan kada postane dostupna na tržištu.

QooApp

Trgovina Google Play automatski je prilagođena, ovisno o zemlji s kojom je povezan korisnikov Google račun. Ovo dolazi sa svojim nedostacima, budući da, ovisno o području svijeta gdje se korisnik nalazi, možda neće imati mogućnost koristiti određene aplikacije. No, zato imamo QooApp.

Ako ste ljubitelj animea i azijske kulture, QooApp će vam se dodatno svidjeti. Izgledom i dojmom QooApp je vrlo sličan TapTapu, uključujući mogućnosti i društvenu integraciju. Loša strana je što dosta aplikacija nema podršku za engleski jezik, piše PC Chip.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak