Google uveo novi način pretraživanja: Korisnici oduševljeni, evo kako funkcioniše

0
Radiosarajevo.ba
Google uveo novi način pretraživanja: Korisnici oduševljeni, evo kako funkcioniše
Foto: Pexels / Google / Ilustracija

Google je u četvrtak najavio dva nova alata za umjetnu inteligenciju (AI) koja će, kako tvrdi, učiniti pretragu na internetu "radikalno korisnijom".

Korisnici mobilnih uređaja koji pristupaju Googleu putem određenih Android telefona uskoro će moći označiti ili istaknuti predmete koji se pojave na ekranima svojih pametnih telefona kako bi dobili više informacija, te postaviti komplicirana ili nijansirana pitanja o slici ili tekstu.

Firma je rekla da već od prošle godine tihno testira alate kako bi vidjela kako generativna AI, tehnologija koja stoji iza viralnih chatbotova, uključujući ChatGPT, može učiniti pretragu osobnijom i intuitivnijom.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Ove značajke prvi su put najavljene tokom Samsungovog Unpacked događaja ranije ove sedmice i bit će dostupne na pametnim telefonima Galaxy S24 koji će izaći kasnije ovog mjeseca. Također će biti dostupne na nekoliko drugih Android pametnih telefona, uključujući Pixel 8 i Pixel 8 Pro, počevši od 3. januara.

Prva značajka, nazvana "Circle to Search", omogućuje Android korisnicima da kruže, dodiruju, ističu ili crtaju po slikama, videozapisima ili tekstu kako bi saznali više o onome što vide, kao što je znamenitost na stražnjoj strani nečije društvene medijske stranice.

Osim toga, od četvrtka će ljudi moći usmjeriti svoju mobilnu kameru (ili učitati fotografiju ili snimak zaslona) i postaviti pitanje putem Google aplikacije kako bi dobili informacije. Google je dao primjer nailaska na nepoznatu društvenu igru na dvorišnom sajmu i postavljanja pitanja o tome kako se igra.

Tokom godina, Google je uvodio promjene u pretraživanje, poput omogućavanja pretrage glasom ili alata Lens, koji koristi tehnologiju prepoznavanja slika putem kamere pametnog telefona kako bi saznali više o svijetu oko sebe.

AI potez Googlea ističe veći poticaj u tech industriji dok se velike tech firme, uključujući Microsoft, Amazon, Meta i druge, utrkuju u implementaciji sličnih tehnologija.

"Tek smo ogrebali površinu onoga što je moguće", rekla je firma u saopštenju za medije, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije