Google mora platiti više od milijardu KM kazne: Čekaju ih i velike promjene

0
Radiosarajevo.ba
Google mora platiti više od milijardu KM kazne: Čekaju ih i velike promjene
Foto: EPA - EFE / Google

Alphabet Inc. će platiti 700 miliona dolara (1.25 milijarde KM) i izmijeniti svoje politike Google Play-a kako bi se riješile optužbe za nezakonito dominiranje tržištem mobilnih aplikacija Androida, rješavajući pritužbe od strane tužilaca u otprilike trideset američkih saveznih država i potrošača.

Ovo će se obaviti radi rješavanja tužbe koju je pokrenula grupa američkih saveznih država, prema sudskim dokumentima objavljenim u ponedjeljak, kako izvještava Bloomberg.

To uključuje prilagodbe politika Google Play-a s ciljem smanjenja prepreka konkurenciji na tržištima distribucije aplikacija i obrade plaćanja.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Ovi sudski postupci, objedinjeni pred saveznim sudom u Kaliforniji, predstavljali su značajan izazov za milijarde dolara prihoda generiranih prodajom i distribucijom aplikacija putem Google Play-a.

Tužioci iz saveznih država optužili su Google da koristi antikompetitivnih taktike kako bi suzbio konkurenciju, osiguravajući da programeri nemaju alternativu osim korištenja Google Play prodavnice.

U zasebnom tužbenom postupku za kolektivnu tužbu, gotovo 21 milion potrošača tvrdilo je da je Google povećao cijene Android aplikacija uzimajući do 30 posto od transakcija na Google Play platformi.

Savezne države su rekle da je popuštanje Google-a bilo "neviđeno" u regulaciji nad velikim tehnološkim kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pravna disputacija bila je usmjerena na Googleove ugovore s proizvođačima pametnih telefona, operaterima mreže i razvojnim programerima, s tvrdnjom saveznih država da su ovi ugovori suzbili konkurenciju protiv Play prodavnice.

Države su tvrdile da je Google nametnuo prekomjerne naknade za digitalne transakcije unutar svoje Play prodavnice, ograničavajući upotrebu alternativnih metoda plaćanja koje bi mogle pružiti niže naknade, piše CNBC News

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije