Googleovo skriveno čudo: Šta tajanstvena rupa duboka 2.438 metara otkriva?

0
Radiosarajevo.ba
Googleovo skriveno čudo: Šta tajanstvena rupa duboka 2.438 metara otkriva?
Foto: Printscreen / Poboljšani geotermalni sistem (EGS)

Google je objavio uspješno pokretanje geotermalnog energetskog projekta koji opskrbljuje energijom bez emisija ugljika dva podatkovna centra kompanije u Nevadi. Poboljšani geotermalni sistem (EGS) osigurava neprekidnu opskrbu 24-satne energije bez ugljika, čime se postiže važan korak prema cilju Googlea da do 2030. godine svoje podatkovne centre i urede potpuno napaja bezemisijskom energijom.

U 2021. godini, Google se udružio s kompanijom Fervo Energy, pionirskom u čistoj energiji, kako bi razvijali EGS projekt.

Za razliku od drugih izvora energije bez ugljika, poput solarnih i vjetroenergije, geotermalni projekti pružaju neprekidnu proizvodnju energije, neovisno o vremenskim uvjetima (za razliku od solarnih panela koji su ovisni o dnevnim svjetlosnim uvjetima).

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Fervo Energy je postavio novi standard u geotermalnim rješenjima, postižući rekordan protok i izlaznu snagu za EGS.

Njihov sistem, sposoban proizvesti 3,5 megavata električne energije, pruža dovoljno snage za opskrbu 2600 domova. Ovime je prvi put potvrđeno da je EGS sposoban raditi na komercijalnoj razini.

Od 1. decembra se brišu stari Google računi

Od 1. decembra se brišu stari Google računi

Geotermalni sistem kompanije Fervo koristi bušenje i ubrizgavanje tekućine kako bi stvorio pukotine u stijeni, omogućujući efikasno iskorištavanje topline iz dubokih rezervoara.

Za razliku od frakiranja plina i nafte, EGS predstavlja nizak rizik od onečišćenja vode, budući da su rezervoari obično duboko ukopani i ne povezuju se s podzemnim vodama blizu površine, piše tportal.

Google, kao inicijator projekta, planira ubrzati usvajanje EGS-a kao održivog rješenja za čistu energiju

Trenutačno, Fervo Energy gradi EGS lokaciju u državi Utah, očekujući isporuku 400 megavata cjelodnevne električne energije bez ugljika do 2026. godine, što bi bilo dovoljno za opskrbu 300.000 domova.

Ovo predstavlja još jedan ključni korak prema diversifikaciji izvora čiste energije i smanjenju ekološkog utjecaja energetskih postrojenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije