Europski astronauti žele na Mjesec, ali ne znaju kada

0
Radiosarajevo.ba
Europski astronauti žele na Mjesec, ali ne znaju kada
Foto: X.com / Ilustracija/Mjesec

Njemački astronaut Alexander Gerst biće srećan ako se nađe u posadi koja će sljedeća da prošeta Mjesecom.

Mašta da dohvati kamen sa površine Zemljinog satelita, rekao je u razgovoru za dpa dodajući da isto važi za sve druge evropske astronaute koji će možda imati priliku da putuju na Mjesec.

U Evropi trenutno ima šest aktivnih astronauta sa iskustvom letenja u svemir. Međutim, još se ne zna hoće li neko od njih uskoro posetiti Mjesec.

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Američke misije "Artemis 2" i "Artemis 3" koje se za sada planiraju za kraj naredne i 2025. godine na spisku putnika nemaju za sigurno nekog iz Evropske svemirske agencije ESA.

Evropski astronauti su u planu tek za misije "Artemis 4" i "Artemis 5", rekao je za dpa generalni direktor ESA Josef Aschbacher.

Dakle, ne zna se hoće li među četvoro članova posade, koliko će svaka od dvije misije imati, biti po jedan iz Evrope. "To još nije definisano", rekao je Aschbacher.

Američka svemirska agencija NASA o tome želi da odluči tek poslije leta misije "Artemis 2".

U misiji "Artemis 2" četiri američka i kanadska astronauta će kružiti oko Mjeseca u svemirskom brodu "Orion", za koji ESA šalje Evropski servisni modul (ESM). Astronauti iz SAD će tek sa "Artemisom 3" ponovo kročiti na Mjesec.

Do sada su na Mjesec stupali samo astronauti iz Amerike - od 1969. do 1972. bilo ih je 12. Neki eksperti računaju da će nova američka misija biti moguća najranije 2027., a pritom ni konkurencija ne spava - Kina želi do 2030, a Indija do 2040. da pošalje svoje ljude.

Jedan od ciljeva država je da na Mjesecu za sebe osiguraju potencijalno ekonomski relevantna potraživanja, na primjer za eksploataciju sirovina. Međutim, takvi zahtevi - za vlasništvo na Mjesecu - još su prilično nejasni, rekao je Aschbacher.

U svakom slučaju, ovdje se radi o budućnosti - "i to ne o narednih 10 godina, već 100 ili više", zaključio je Aschbacher.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije