Otkriće koje će promijeniti planetu: Dva dijela kopna se odvajaju, šesti okean se počinje formirati

6
Radiosarajevo.ba
Otkriće koje će promijeniti planetu: Dva dijela kopna se odvajaju, šesti okean se počinje formirati

Šesti Zemljin okean počinje da se formira, iako će možda proći milioni godina prije nego što ga pravilno vidimo.

Iako stručnjaci istražuju našu planetu već dugi niz generacija, svakodnevno uče nove stvari. U posljednjim godinama, istraživači su otkrili dva dijela kopna koja čine našu drugu najveću i drugu najnaseljeniju cjelinu, koja počinje da se odvaja.

To je, zauzvrat, omogućilo stvaranje novog okeana koji će prolaziti kroz sredinu ovog kontinenta.

Detalji ubistva: U mostarskom zatvoru ubijen Denis Sadiković

Ako se stvari nastave ovako, mogli bismo uskoro vidjeti situaciju u kojoj će zemlje poput Zambije i Ugande imati svoju obalu, iako su trenutno geografski zatvorene.

Pokret tektonskih ploča u određenom dijelu svijeta mijenja našu planetu kakvu poznajemo. Recenzirani časopis Geophysical Research Letters potvrdio je da se stvara novi okean dok se afrički kontinent počinje dijeliti na pola.

Pukotina se nalazi na granicama afričke, arapske i somalske tektonske ploče.

Tokom posljednjih 30 miliona godina, arapska ploča se polako udaljava od afričkog kontinenta. Somalska ploča se takođe udaljava od afričke ploče - prolazeći kroz Istočnoafričku ploču u tom procesu.

Zahvaljujući napretku tehnologije, posebno korištenjem GPS instrumenata, stručnjaci su u mogućnosti donijeti precizne zaključke o ovim pomjeranjima kopna.

Morski geofizničar i profesor sa Univerziteta Kalifornija, Ken Macdonald, rekao je: "Sa GPS mjerenjima, možete mjeriti brzine kretanja do nekoliko milimetara godišnje.

"Kako dobijamo sve više mjerenja sa GPS-a, možemo bolje razumjeti šta se dešava."

Govoreći o otkriću u cjelini, Macdonald je dodao: "Zaliv Aden i Crveno more će se izliti u region Afar i u Istočnoafričku Rift dolinu i postati novi okean, a taj dio Istočne Afrike će postati vlastiti mali kontinent."

Iako je to još uvijek milioni godina daleko, takva geografska pojava će dovesti do novog okeana širom rift zone. Prema stručnjacima, to se već događa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak