Nevjerovatni prizori: Astronaut snimio fotografiju iz svemira koja se možda više ne može ponoviti

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatni prizori: Astronaut snimio fotografiju iz svemira koja se možda više ne može ponoviti

Astronaut i strastveni astrofotograf Donald Pettit nedavno je podijelio zapanjujuću fotografiju koju je snimio s Međunarodne svemirske postaje (ISS) – sliku koja se danas više ne može ponoviti.

Pitanje zašto zvijezde nisu vidljive na mnogim fotografijama snimljenima s ISS-a povremeno se postavlja, iako postoje snimke koje prikazuju zvijezde u pozadini, većina fotografija pokazuje samo tamu iza Zemlje.

Prirodno je pretpostaviti da bi zvijezde trebale biti vidljivije iz svemira, bez atmosfere koja bi ometala svjetlost. To je tačno, i upravo zbog izobličenja atmosfere šaljemo teleskope u svemir.

CIK BiH utvrdio da 44.788 birača ispunjava uslove za glasanje izvan BiH

Međutim, fotografiranje zvijezda, kao što zna svako ko je to pokušao s Zemlje, zahtijeva dulje vrijeme ekspozicije kako bi se uhvatilo dovoljno svjetla. Tokom tog vremena kamera mora ostati precizno usmjerena prema svemirskom objektu koji pokušavate snimiti.

Na žalost ljubitelja svemirskih fotografija, od 2006. godine ISS je promijenio svoj ugao, s jednom stranom stalno usmjerenom prema Zemlji. Pettit je tada snimio gore spomenutu fotografiju koristeći ekspoziciju od 30 sekundi, ali danas bi takva ekspozicija prikazala zvijezde kao lučne tragove.

Iako trenutna konfiguracija ISS-a ograničava slike zvijezda na manje od pola sekunde, Pettit planira uzeti uređaj za praćenje kako bi kompenzirao kretanje svemirske postaje na svom sljedećem putovanju, piše Klik.

S naprednijim kamerama koje su sada dostupne, nadamo se da ćemo vidjeti više fotografija zvjezdanih polja nakon njegovog povratka na svemirsku postaju.

Ova nevjerojatna fotografija iz 2003. godine ostaje jedinstveni prikaz svemirske ljepote i svjedoči o tehnološkom napretku i prilagodljivosti ljudskih istraživanja svemira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak