Neobična anomalija u Atlantskom okeanu zabrinula naučnike: 'Mehanizmi nam ne odgovaraju'

0
Radiosarajevo.ba
Neobična anomalija u Atlantskom okeanu zabrinula naučnike: 'Mehanizmi nam ne odgovaraju'

Nešto neobično događa se u Atlantskom okeanu, a naučnici još uvijek ne mogu dokučiti što je uzrok tome. Površinske temperature Atlantskog okeana posljednjih su mjeseci naglo pale, suprotno globalnim trendovima zagrijavanja koji su tokom protekle godine dosegnuli rekordne razine.

Prema podacima Nacionalne agencije za okeanografiju i atmosferu (NOAA), površinske temperature Atlantika počele su se hladiti od majaove godine. Ovaj nagli pad temperature doveo je do toga da su vode Atlantika sada stupanj ili dva hladnije od uobičajenih za ovo doba godine.

Okeani su osjetljivi na brojne vremenske promjene tokom godine, pa je ovakva fluktuacija donekle očekivana. Međutim, stručnjaci su predviđali da će temperature Atlantika rasti, djelomično zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a djelomično zbog složenog vremenskog obrasca poznatog kao El Niño.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

El Niño označava zagrijavanje površine okeana ili temperature koje su iznad prosjeka. Od marta 2023. godine, Atlantski okean bilježio je rekordno visoke temperature, što se uglavnom pripisivalo snažnom El Niñu tokom 2023. i 2024. godine.

No, sada se čini da je Atlantikov El Niño na putu da prerano ustupi mjesto svom hladnijem ekvivalentu, La Niñi. La Niña je suprotan fenomen koji karakterizira neuobičajeno hladna temperatura okeana. Iako se obično očekuje da La Niña započne u septembru, ovaj nagli prijelaz već sada zbunjuje naučnike.

Novo čudesno otkriće na Crvenoj planeti: Naučnici ispod površine pronašli dokaz o rezervoaru vode!

Oba ova vremenska fenomena izuzetno su složena i podložna utjecajima poput trgovačkih vjetrova, solarnog zagrijavanja i oborina, što ih čini teško predvidljivima. Međutim, nagli pad temperature Atlantika i njegova moguća tranzicija u La Niñu ostavili su stručnjake bez jasnog odgovora. "Prošli smo kroz popis mogućih mehanizama, ali zasad ništa ne odgovara," izjavio je Frans Philip Tuchen, postdoktorand na Univerzitetu u Miamiju, za New Scientist.

Ove nepredviđene promjene izazivaju zabrinutost zbog mogućih utjecaja na okoliš. NOAA upozorava da bi promjene u El Niño i La Niña obrascima mogle utjecati na količinu oborina na susjednim kontinentima, a također su zabilježeni slučajevi kada su Atlantski Niño povećavali vjerojatnost za uragane u blizini Zelenortskih otoka.

Još uvijek se pomno prati hoće li Atlantski okean u potpunosti preći u La Niñu. Ako se to dogodi, prognoze klime za okolna područja mogle bi se značajno promijeniti do kraja godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak