Naučnici zapazili egzotične prizore u svemiru: U isto vrijeme zbunjujuće i intrigantno

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici zapazili egzotične prizore u svemiru: U isto vrijeme zbunjujuće i intrigantno

NASA, vodeća svjetska svemirska agencija, opisala je ovo otkriće kao nešto neviđeno i izvan očekivanja.

Od trenutka kada je lansiran krajem 2021. godine, teleskop, čija je izgradnja koštala oko 10 milijardi dolara (oko 20 milijardi KM), omogućuje nam pogled u daleke kutke svemira, šaljući iznimno detaljne slike. Neki od tih uvida zapanjili su naučnike, a neka su otkrića okarakterizirana kao jednostavno nevjerovatna.

Teleskopom upravlja NASA-ina ekipa iz Laboratorija za mlazni pogon, a ovaj moćni instrument naslijedio je ulogu Hubbleovog teleskopa koji je prvi put lansiran u svemir 1990. godine. Webbov teleskop nastavlja otkrivati misteriozne pojave i nakon što je prikazao slike koje dosežu blizu samih početaka vremena. Ova otkrića ne prestaju zadivljavati naučnike, koji su sve više intrigirani pitanjem što još svemir skriva.

Balkanski doručak hit u Americi, o fenomenu se raspisali mediji. Vrlo brzo su otkrili i posljedice

Jedno od najnovijih otkrića moglo bi biti ključno za razumijevanje svemira nakon nastanka prvih zvijezda i formiranja galaksija, jer naučnici još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći šta tačno slijedi nakon spajanja zvijezda.

Veliko otkriće

Jedan od naučnika, dr. Harley Katz s Oxforda, izjavio je kako izgleda da su te prve zvijezde bile znatno toplije i masivnije nego zvijezde koje danas promatramo. Takav scenarij ima smisla, budući da je rani svemir bio posve drugačiji od sadašnjeg.

Kada je Cameron podijelio podatke s dr. Katzom, njihovi su modeli pokazali da oblaci kozmičkog plina, koji su bili zagrijani izuzetno vrućim i masivnim zvijezdama, mogu emitirati toliko jak sjaj da nadmašuju sjaj zvijezda. U našem dijelu svemira, najmasivnije zvijezde dostižu temperature između 40.000 i 50.000 stepeni Celzijusa.

Međutim, otkrivena galaksija pod nazivom 9422 sadrži zvijezde koje dosežu nevjerojatnih 80.000 stepeni Celzijusa. Prema dr. Katzu, ove zvijezde izvanrednih svojstava mogle bi nam pomoći da razumijemo kako je svemir evoluirao od svojih prvih zvijezda do formiranja galaksija koje danas poznajemo. Ovo otkriće otvara novo poglavlje u istraživanju svemira, ukazujući na to da još mnogo toga ne znamo o svemiru i njegovim egzotičnim pojavama, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak