Naučnici: 'Srušen rekord u Sredozemnom moru!'; 'Jadran postaje suptropsko more'

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici: 'Srušen rekord u Sredozemnom moru!'; 'Jadran postaje suptropsko more'

Sredozemno more doseglo je u četvrtak rekordnu srednju dnevnu temperaturu od 28,90 Celzijevih stepeni, objavio je AFP, pozivajući se na španske naučnike. Dosadašnji rekord zabilježen je 24. juča prošle godine, kada je srednja dnevna temperatura površine Sredozemnog mora iznosila 28,71 Celzijevih stepeni. To znači da je Mediteran već dva ljeta zaredom topliji nego tokom iznimnog toplog ljeta 2003. godine, kada je 23. augusta izmjerena srednja dnevna temperatura na površini mora od 28,25 Celzijevih stepeni.

"Najviša temperatura u četvrtak 15. augusta izmjerena je na egipatskoj obali u El-Arishu i iznosi 31,96 Celzijevih stepeni, ali ta je vrijednost preliminarna dok se ne provedu daljnje provjere", rekao je za AFP dr. Justino Martinez s Instituta za nauku o moru i Katalonskom institutu za istraživanje upravljanja morem u Barceloni.

Rekordnu temperaturu površine Sredozemnog mora komentirao je na Facebooku poznati škotski meteorolog Scott Duncan. "Ovo je najviša temperatura uočena u ovom skupu podataka koji seže do 1982. godine. Iznimno je vjerojatno da ovaj rekord predstavlja najvišu temperaturu za prosjek cijelog Sredozemnog bazena u mnogo duljem vremenskom razdoblju. Osamnaest od prvih 20 najtoplijih dana za površinu Sredozemnog mora zabilježeno je samo u posljednjih 13 mjeseci", napisao je Scott Duncan.

Meteorolozi upozorili građane o nevremenu: Pratite uživo kretanje oluje koja dolazi u BiH

No, ovoga ljeta i u Jadranskom moru bilježe se visoke temperature mora. Kako podsjeća Jutarnji, 16. jula kod Dubrovnika je u 17 sati izmjerena temperatura mora od 29,7 Celzijevih stepeni, što je najviša temperatura otkako Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) provodi mjerenja.

Oceanograf dr. Ivica Vilibić ističe kako je Jadran dio Sredozemlja, i sve što se događa u Sredozemlju događa se i u Jadranu.

"Temperatura Jadranskog mora primarno raste zbog zagrijavanja atmosfere, više tokom ljeta, a manje tokom zime, kako pokazuju stoljetna mjerenja na hrvatskom meteorološkim postajama. Posljedično, u plitkom sjevernom Jadranu mjerenjima od 1970-ih godina bilježi se porast temperature mora od oko 0,6 Celzijevih stepeni po desetljeću. To uključuje područja u kojima tokom zime nastaje voda visoke gustoće, koja tone u duboke slojeve srednjeg i južnog Jadrana. Stoga u Jadranu mjerimo porast i temperature i saliniteta i u dubokim slojevima Jabučke i Južnojadranske kotline, i to za cijeli stepen u posljednjih petnaestak godina", naglasio je Vilibić, inače naučni savjetnik u trajnom zvanju Instituta "Ruđer Bošković" (IRB).

Zbog visokih temperatura Jadran se mijenja i na putu je da postane suptropsko more, o čemu najbolje govori podatak da je posljednjih desetljeća u njemu zabilježeno 30 stranih vrsta riba. Ovoga ljeta, pak, ističe prof. Petar Kružić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na nekoliko mjesta u Jadranskom moru uočili su tropsku ribu lava koja je dosta proždrljiva i hrani se manjim ribama.

Ipak, kako bi idućih dana na Jadranu trebala zapuhati bura, za očekivati je da će se i visoke temperature mora sniziti. Kako je objavio DHMZ, pred nama je promjena vremena koja će prekinuti aktualni toplinski val koji traje već sedam dana. No, završetak toplinskog vala mogao bi biti buran: stoga je već od danas na snazi upozorenje DHMZ-a na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak.

Alarmantno otkriće naučnika na Grenlandu: 'Stotine miliona ljudi će osjetiti razorne posljedice'

Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete.

"Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta", upozorili su iz DHMZ-a.

Ipak, ovo nije kraj ljeta jer će od srijede biti ponovno sunčanije, stabilnije i vruće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak