Kompanija Elona Muska lansirala najmoćniju raketu na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Kompanija Elona Muska lansirala najmoćniju raketu na svijetu

SpaceX-ov Falcon Heavy - najjača operativna raketa na svijetu - vinula se danas u nebo, prvi put od sredine 2019.

Raketa je lansirana u 14:41 po našem vremenu, iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi, povlačeći satelite u svemir za potrebe američke vojske u tajnoj misiji nazvanoj USSF-44.

Falcon Heavy debitirao je 2018. uz veliku pompu jer je CEO SpaceX-a Elon Musk odlučio lansirati svoj osobni Tesla Roadster kao testni teret prilikom lansiranja. Auto je još uvijek u svemiru, putujući duguljastom stazom oko Sunca koja se okreće sve do Marsove orbitalne putanje.

Poznat uzrok požara u objektu na Alipašinom Polju, kafić na Ilidži namjerno zapaljen

Od te prve testne misije, SpaceX je lansirao još samo dvije misije Falcon Heavy, obje 2019. Jedna je poslala glomazni satelit za TV i telefonske usluge u orbitu za Arabsat sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, a druga je isporučila seriju eksperimentalnih satelita za SAD Ministarstvo odbrane.

Raketa nije lansirana od 2019. jer velika većina SpaceX-ovih misija ne zahtijeva pojačanu snagu Falcon Heavyja. SpaceX-ova radna raketa Falcon 9, s druge strane, lansirala je gotovo 50 misija samo ove godine.

Nakon današnje misije, SpaceX je pokušala vratiti samo dva pojačivača prvog stepena rakete Falcon Heavy - visoke bijele šipke koje su spojene zajedno kako bi raketa dobila veću snagu pri polijetanju.

Musk najavio stvaranje "super aplikacije": Šta to zapravo znači?

Kao što je planirano, centralni booster je ostavljen da zaroni u okean, gdje će i ostati, saopćila je Komanda svemirskih sistema američke vojske.

U prošlosti je SpaceX pokušavao vratiti sva tri raketna pojačivača natrag na sletne platforme na kopnu i na moru kako bi se mogli obnoviti i ponovno upotrijebiti u budućim misijama. To se pokušava kako bi se smanjili troškove misije. Ipak, kompanija još nije uspjela način da ih spasi sve tri.

O misiji USSF-44 nema mnogo javno dostupnih informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak