Musk najavio stvaranje "super aplikacije": Šta to zapravo znači?

0
Radiosarajevo.ba
Musk najavio stvaranje "super aplikacije": Šta to zapravo znači?
Foto: EPA / Novi vlasnik Twittera

Zašto Elon Musk odjednom razmišlja o stvaranju "aplikacije za sve" i šta to zapravo znači? Ovo pitanje postavilo se nakon što je milijarder, izvršni direktor Tesle kupio Twitter za 44 milijarde dolara.

No Musk nije previše otkrivao što planira učiniti s Twitterom i planira li uopšte išta. Reuters piše da Musk želi stvoriti "aplikaciju za sve", koncept koji se često naziva i "super aplikacijom", a vrlo je popularan u Aziji i firme diljem svijeta pokušale su ga replicirati.

Šta je "super aplikacija"? 

"Super aplikacija" ili ono što Musk naziva "aplikacijom za sve", opisana je kao" švicarski nožić mobilnih aplikacija", nudeći paket usluga za korisnike kao što su slanje poruka, društveno umrežavanje, uslugu plaćanja i kupovine. 

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Takve vrste aplikacija naširoko se koriste u Aziji jer je mobitel glavni oblik pristupa internetu za mnoge ljude, napisao je prošle godine Scott Galloway, profesor marketinga na Univerzitetu New York i suvoditelj tehnološkog podcasta Pivot.

Vraćen profil Kanyeu Westu nakon Muskovog preuzimanja Twittera

Vraćen profil Kanyeu Westu nakon Muskovog preuzimanja Twittera

Kineska super aplikacija WeChat ima više od milijardu mjesečnih korisnika, prema jednoj procjeni, i sveprisutan je dio svakodnevnog života u Kini. Korisnici mogu zaustaviti automobil ili pozvati taksi, poslati novac prijateljima i porodici ili izvršiti plaćanja u trgovinama. Neki kineski gradovi 2018. godine počeli su testirati WeChat za elektronički identifikacijski sustav koji bi bio vezan uz račune korisnika, piše South China Morning Post.

Grab, vodeća super aplikacija diljem jugoistočne Azije, nudi dostavu hrane, pozive za vožnju, dostavu paketa na zahtjev te finansijske usluge i ulaganja.

Zašto Musk želi napraviti super aplikaciju?

Tokom razgovora sa zaposlenicima Twittera u junu, Musk je primijetio da ne postoji ekvivalent super aplikaciji poput WeChata izvan Azije. "Vi zapravo živite na WeChatu u Kini", rekao je, dodajući da je vidio priliku za stvaranje takve aplikacije.

Dodavanje više alata i usluga Twitteru također bi moglo pomoći Musku da postigne svoje visoke ciljeve rasta društvene platforme. Tokom razgovora sa zaposlenicima, Musk je rekao da želi da Twitter poraste sa svojih 237 miliona korisnika na najmanje milijardu.

Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara i odmah otpustio direktore

Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara i odmah otpustio direktore

Musk i članovi njegova najužeg kruga više su puta slali poruke o ideji dodavanja digitalnih plaćanja na Twitter, prema porukama objavljenim u fazi otkrivanja parnice između Muska i Twittera. U tekstualnim porukama Musk je raspravljao o mogućnosti postavljanja Twittera na Blockchain tehnologiju, iako je kasnije, čini se, zaključio da to ne bi funkcioniralo.

Međutim, kripto mjenjačnica Binance, koja je uložila 500 miliona dolara u Muskovu kupovinu Twittera, stvara tim koji će raditi na tome kako bi blockchain i kripto mogli biti od pomoći Twitteru, rekao je glasnogovornik te firme u petak. 

Jesu li druge američke tehnološke firme probale ovo?

Da, piše Reuters. Snapchatova "firma roditelj" Snap prethodno je uvela peer-to-peer plaćanja pod nazivom Snapcash, ali je to ukinuto 2018. godine. Facebook i Instagram također su se pokušali proširiti izvan domene društvenih mreža i slanja poruka u e-trgovinu, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije