Istraživači otkrili nevjerovatan lijek za salmonelu: Uništava je namirnica koju imamo u frižideru

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači otkrili nevjerovatan lijek za salmonelu: Uništava je namirnica koju imamo u frižideru

Jedno od najčešće konzumiranih povrća (ili možda voća?) na svijetu obiluje antioksidansima, vitaminima i drugim spojevima, a naučnici sa Sveučilišta Cornell u SAD-u identifikovali su dva spoja sa snažnim svojstvima uništavanja bakterija u seriji eksperimenata na stanicama.

Istraživački tim predvođen mikrobiologom Jeongminom Songom s Cornella bio je zainteresiran za Salmonellu, rod bakterija koje invadiraju crijeva i često uzrokuju trovanje hranom.

Konkretno, tim se usredotočio na tifoidalni serotip Salmonella, Salmonella enterica Typhi, koja živi samo u ljudima i uzrokuje tifus kada dospije u krvotok iz crijeva i širi se tijelom.

U Dom zdravlja bh. općine se za dan javilo 120 osoba sa istim simptomima. Oglasio se i Vodovod

Kao i druge patogene prenesene hranom, pravilno rukovanje hranom i skladištenje zajedno s pristupom antibioticima mogu pomoći ljudima da izbjegnu trovanje hranom od Salmonelle.

Moglo je doći do velikih problema.

Zamalo je došlo do epidemije

Međutim, tifus i dalje predstavlja veliki javnozdravstveni problem u mnogim dijelovima svijeta gdje ljudi nemaju pristup čistoj vodi, sanitaru ili cjepivima protiv tifusa. Širi se s osobe na osobu putem kontaminirane hrane i vode, a djeca su najviše izložena riziku.

Godine 2016. prvi je put izbila epidemija ekstremno otpornog na lijekove tifusa u Pakistanu, a osam godina kasnije stručnjaci za zarazne bolesti još uvijek strahuju da bi se mogla razviti regionalna ili globalna epidemija ako se ne kotroliše.

Oko stotinu ljudi završilo u bolnici nakon što su pojeli tatarski biftek

Podsjetimo, u Pakistanu je također česta pothranjenost, kao i u drugim zemljama Azije, Afrike, Latinske Amerike i Kariba. Istraživanje iz 2023. godine o 64 zemlje otkriva da gotovo polovina djece mlađe od dvije godine ne konzumira voće ili povrće u svojoj prehrani.

Šta paradajz u suštini radi?

"Naš je glavni cilj u ovom istraživanju bio saznati može li paradajz i sok od paradajza ubiti enteričke patogene, uključujući Salmonellu Typhi, i ako može, koje kvalitete posjeduju koje ih čine djelotvornima", objašnjava Song. Laboratorijski uzgojene kulture Salmonelle Typhi izložene svježe pulpiranom soku od paradjza uginuli su u roku od 24 sata, a ne zbog kiselosti soka.

Koliko dugo nakon kuhanja se smiju jesti kuhana jaja

Naučnici su pregledali genom paradajza (Solanum lycopersicum) u potrazi za genima koji kodiraju male proteine, nazvane peptide, koji bi mogli djelovati kao antimikrobni agensi. Iz četiri početna kandidata, tim je identifikovao dva antimikrobna peptida koji su inhibirali rast Salmonelle Typhi, čak i ubili soj otporan na ciprofloksacin, glavni antibiotik koji se koristi za liječenje tifusa.

Na kraju, istraživači su modelirali oblik svojih dva glavna kandidata peptida i simulirali njihove interakcije s membranama bakterijskih stanica Salmonelle Typhi. Kako je modeliranje predviđalo, ova dva peptida su razbila membrane stanica Salmonelle Typhi u samo 45 minuta.

Treba jesti paradajz, ali...

U daljim eksperimentima, spojevi su također ubili Salmonellu Typhimurium, soj netifoične Salmonelle koji uzrokuje neletalno trovanje hranom.

Upozorenje potrošačima: Povlačenje proizvoda zbog salmonelle

Imajući na umu da se radi samo o staničnim eksperimentima, nalazi istraživanja nisu razlog da se neko "guši" sokom od paradajza u galonima.

Istraživanje ističe poruke javnog zdravstva koje potiču ljude da jedu rajčice kao dio uravnotežene ishrane koja uključuje puno drugog voća i povrća - pod uslovom da su pripremljeni uz dobre metode higijene hrane, jer to može pomoći u odbijanju bolesti i trovanja hranom, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak