Europski sud pravde presudio: Google i Apple moraju platiti milijarde eura EU

0
Fena
Europski sud pravde presudio: Google i Apple moraju platiti milijarde eura EU

Evropski sud pravde (ECJ) presudio je u utorak da je Google prekršio antimonopolske zakone i da Apple treba da plati Evropskoj uniji 13 milijardi eura zaostalih poreza. Oba slučaja se smatraju pokušajem Brisela da zatvori poreske rupe koje su iskoristili američki tehnološki giganti.

"Irska je Appleu odobrila nezakonitu pomoć, koju je Irska dužna vratiti", rekle su sudije ECJ-a, misleći na dogovor kompanije s Dablinom oko poreza.

Slučaj protiv Googlea datira iz 2017. godine, kada je EU optužila Google da daje prednost vlastitim Google Shopping linkovima u pretragama. Blok je tvrdio da ovo krši njene antimonopolske propise. Google je kažnjen sa 2,4 milijarde eura, ali je uložio žalbu ECJ-u, koji je sada potvrdio kaznu.

Usmrtila brata i sestru u nesreći kod Dubrovnika, a danas pred sudom: "Kriva sam, ali..."

"U svjetlu karakteristika tržišta i specifičnih okolnosti slučaja, Googleovo ponašanje je bilo diskriminatorno i nije spadalo u djelokrug konkurencije", rekle su sudije.

Kao odgovor, Google je objavio da su već napravili promjene još 2017. godine kako bi bili u skladu sa propisima EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak