Google pokušava preuzeti vodstvo na tržištu umjetne inteligencije: Danas predstavljen novi mobitel

0
Radiosarajevo.ba
Google pokušava preuzeti vodstvo na tržištu umjetne inteligencije: Danas predstavljen novi mobitel
Foto: Screenshot/YouTube / Microsoftov mobitel

Američka tehnološka kompanija Google iskoristit će najavljeno predstavljanje svog mobitela kako bi pretekla konkurente i pokušala preuzeti vodstvo na tržištu umjetne inteligencije (AI) i pametnih telefona, ocijenio je stručnjak za pametne telefone i glavni analitičar u CCS Insightu Ben Wood.

Očekuje se da će ta američka kompanija predstaviti svoju liniju pametnih telefona Pixel 9 navečer, prije nego Apple predstavi sljedeći iPhone, što već tradicionalno čini u septembru Wood smatra da Google pokušava prestići svoje konkurente s novim AI alatima.

Google želi preduhitriti Apple

"Zanimljivo je da Google održava ovaj događaj u augustu umjesto u uobičajenom terminu u oktobru. Vjerujemo da je ovo pokušaj da preduhitri Appleovo predstavljanje iPhonea u septembru, posebno u smislu AI-ja. Apple će se vjerovatno usmjeriti na to zašto je iPhone 'najbolji telefon za AI' i ne bi bilo iznenađujuće ako uočimo neka preklapanja prilikom potencijalne upotrebe novog Pixel telefona i novog iPhonea", rekao je Wood dodavši da bi Googleu ranija najava mogla omogućiti da prvi objavi nove AI značajke i preuzme vodstvo u tom području.

30. Sarajevo Film Festival: Solarna energija za projekcije u kinu Metalac

30. Sarajevo Film Festival: Solarna energija za projekcije u kinu Metalac

AI alati postali su ključno bojno polje za inovacije u tehnološkom sektoru. Google je ranije predstavio svoj generativni AI chatbot Gemini, a serija Pixel 9 bit će prvi mobiteli koje je kompanija napravila na temelju tog alata. "Očekujemo da će Google nastaviti razvijati svoje 'mogućnosti kamere' s obzirom na to da kamera sada igra središnju ulogu u odluci o kupovini novog pametnog telefona”, kazao je Wood.

Googleovo predstavljanje dolazi nakon što je Samsung u svoju ponudu sklopivih telefona uvrstio vlastiti paket alata pokretanih umjetnom inteligencijom. Galaxy AI predstavljen je na novim Samsung telefonima u januaru s alatima koji mogu prevoditi i transkribirati razgovore za korisnike i pomoći pri uređivanju fotografija i u drugim zadacima.

U junu je Apple predstavio Apple Intelligence, svoje planove za uvođenje više AI značajki na iPhone krajem ove godine, uključujući ugovor s proizvođačem ChatGPT OpenAI-jem za integraciju AI chatbota u Appleov softver, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije