Apple predstavio novi iPhone 16: Ovo je njegova cijena

2
Radiosarajevo.ba
Apple predstavio novi iPhone 16: Ovo je njegova cijena
Foto: X.com / Apple predstavio nove uređaje

Velika godišnja konferencija kompanije Apple donosi novi iPhone.

Prvi na redu je iPhone 16 kao i njegova nešto veća verzija iPhone 16 Plus. Osnovni model dolazi u novim bojama sa aluminijumskim finišom. Još zanimljivije, ima novo dugme nazvano camera control i potpuno novi 3nm A18 čip koji je 2X brži, ali i podršku Apple inteloigence, iako za sada ne znamo da li će biti dostupna odmah ili sa prvim ažuriranjem iOS.

Poseban akcent je stavljen na keramički zaštitni materijal koji čini ekran 50 posto jačim. Veličina ekrana ostaje ista - 6.1 inča za iPhone 16 i 6.7 incča za iPhone 16 Plus.

Hladno pa totalni obrt: Meteorolog otkrio kakvo nas očekuje miholjsko ljeto

Hladno pa totalni obrt: Meteorolog otkrio kakvo nas očekuje miholjsko ljeto

Novo dugme se zove Camera Control i služi za upravljanje kamerom i to tako što se prstom prevlači preko njega kako bi se pokrenule različite opcije na kameri poput slikanja, deljenja uslikanog, zumiranja i slično.

U najvećoj meri iPhone 16 ima istu glavnu kameru. Ultraširoka kamera i dalje koristi 12MP senzor, ali je to novi senzor koji obećava bolje performanse pri slabom osvjetljenju. Apple je potvrdio da iPhone 16 i iPhone 16 Plus mogu snimati prostorne video zapise.

Objavljene su i cijene - iPhone 16 startuje od 799 dolara (1.415 KM) a iPhone 16 Plus od 899 dolara (1.592 KM). U Americi nude čak do 800 eura popusta ako zamijenite prošlogodišnji model za novi iPhone 16.

iPhone 16 Pro je upravo pokazan i najavljen kao uređaj koji je od samog temelja napravljen kako bi odgovarao AI koju je napravio Apple. Ovo je ujedno telefon kompanije sa najvećom baterijom do sada, iako i dalje ne govore tačan kapacitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije