Arheolozi preveli 4000 godina stare natpise na ploči: Pojavila se zastrašujuća poruka

4
Radiosarajevo.ba
Arheolozi preveli 4000 godina stare natpise na ploči: Pojavila se zastrašujuća poruka

Nedavno prevedena drevna ploča stara oko 4000 godina donosi zastrašujuća predviđanja za budućnost čovječanstva.

No, za razliku od modernih proročanstava, poput onih vezanih uz Baba Vangu ili Simpsone, ova predviđanja dolaze s klinastih ploča iz drevne Mezopotamije, koje su pronađene prije više od stotinu godina u današnjem Iraku i dodane u kolekciju Britanskog muzeja. Tek nedavno su te ploče potpuno prevedene, otkrivajući niz od 61 proročanstva.

Tekst se nalazi na četiri glinene ploče, a njegovi autori koristili su noćno vrijeme, kretanje sjena te datume i trajanje pomrčina kako bi predvidjeli znamenja. Jedno od predviđanja navodi da će, ako "pomrčina postane zamračena u svom središtu i odjednom potpuno jasna: umrijeti kralj, a Elam biti uništen". Elam je bio drevno područje u Mezopotamiji, smješteno u današnjem Iranu.

Nakon Alije Izetbegovića: Turska snima seriju i o Naseru Oriću

Drugo predviđanje govori da će, ako "pomrčina počne na jugu i zatim se razbistri: doći do pada Subartua i Akada". Ove su regije također bile dio Mezopotamije. Još jedno predviđanje vezano uz pomrčine upozorava da, ako se dogodi "pomrčina tokom večernje straže", to označava "kugu", odnosno smrtonosnu epidemiju.

Ostala predviđanja nisu ništa vedrija. Na primjer, jedan tekst najavljuje: "U proljeće će se pojaviti roj skakavaca i uništiti usjeve moje zemlje. Doći će do nestašice hrane." Drugo proročanstvo govori o ratu i razaranju: "Za zemlju koja se pobuni, neprijatelj će srušiti gradove, gradske zidine, zidine mog grada, zidine našeg grada."

Foto: Printscreen: Drevna ploča stara oko 4000 godina

Čini se da ni kraljevi nisu pošteđeni, jer jedno predviđanje kaže: "Slavni kralj će poginuti; njegov sin, koji nije imenovan za kralja, preuzet će prijestolje, a uslijedit će rat. Zemlja će biti opustošena, gradovi će se pretvoriti u pustoš, a zemlja će opasti."

Andrew George, profesor emeritus babilonskih studija na Univerzitetu u Londonu, izjavio je za Live Science kako su neka od ovih predviđanja možda proizašla iz stvarnih iskustava, odnosno iz promatranja određenih znamenja nakon kojih je uslijedila katastrofa. Ipak, George smatra da su ova mračna predviđanja vjerojatno bila rezultat teorijskog sistema koji je povezao karakteristike pomrčina s različitim znamenjima.

Unatoč tmurnim predviđanjima, postoji tračak nade. Ljudi u to vrijeme vjerovali su da se ta zloslutna predviđanja mogu izbjeći izvođenjem rituala koji bi ih poništili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak