Naučnici misle da su pronašli život u Sunčevom sistemu: Ova planeta bi možda mogla biti nastanjiva

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici misle da su pronašli život u Sunčevom sistemu: Ova planeta bi možda mogla biti nastanjiva
Foto: Printscreen / Venera

Astronomi su nedavno došli do revolucionarnog otkrića koje bi moglo ukazivati na postojanje života na Veneri. U atmosferi ovog planeta pronađena su dva plina - fosfin i amonijak - što predstavlja značajnu indikaciju potencijalnog života.

Fosfin je pronađen u nekoliko dijelova Venere, uključujući one koji prije nisu bili poznati naučnicima. Ovo neočekivano otkriće nastavlja zbunjivati naučnike, ali također otvara mogućnost da bi u oblacima Venere moglo postojati život. Iako su dosadašnja istraživanja sugerisala da na Veneri nema života, prisutnost fosfina baca novo svjetlo na ovu tvrdnju.

Dr. Dave Clements s Imperial College London objasnio je: "Još nismo u potpunosti razradili atmosferske modele, ali postoje preliminarni podaci koji sugerišu koncentracije fosfina na visini od oko 55 do 57 kilometara, što je u skladu s podacima sonde Pioneer Venus".

Sve je stalo: Otkazani letovi na splitskom aerodromu, ovo su prve informacije

Sve je stalo: Otkazani letovi na splitskom aerodromu, ovo su prve informacije

Ova nova opažanja dolaze iz JCMT-Venus projekta gdje je korišten James Clerck Maxwell teleskop za detekciju i praćenje fosfina te drugih molekula. Clementsov doktorand Wai Tang proučavao je varijacije vode u atmosferi Venere. "Postoji niz neobičnosti u atmosferi Venere. Fosfin je samo jedna od novih koje smo otkrili," rekao je dr. Clements. "Među ostalim čudnim stvarima je način na koji količina vode i SO2 u atmosferi varira kroz vrijeme. Razlozi za ove varijacije još uvijek nisu poznati, ali znamo da se događaju u vremenskim rasponima od dana do godina".

Prva detekcija amonijaka u oblacima Venere smatra se značajnim biosignaturama jer ne postoji poznati izvor amonijaka na stjenovitim planetama koji ne dolazi iz života. Profesorica Jane Greaves s Cardiff University dodala je: "Postoje i drugi modeli koji se razvijaju, drugi načini kako bi se mogli dobiti fosfin i amonijak te drugi neočekivani hemijski spojevi koji nisu povezani s životom, pa pokušavamo ne pretjerivati, ali da, ovo je stvarno uzbudljivo".

Iako još nema potvrde života na Veneri, ovo otkriće dodatno ističe kompleksnost Venere i ne isključuje mogućnost postojanja života. Nastavak istraživanja mogao bi nam pružiti ključne odgovore na jedno od najvažnijih pitanja o našem svemiru, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije