Ako koristite ChatGPT štetite okolišu: Pogledajte koliko je energije potrebno za samo jednu poruku

2
Radiosarajevo.ba
Ako koristite ChatGPT štetite okolišu: Pogledajte koliko je energije potrebno za samo jednu poruku

Istraživanje koje je provela Univerzitet California, Riverside, a koje je podijelio The Washington Post, ukazalo je na visoke troškove korištenja generativne umjetničke inteligencije. Ispostavilo se da AI zahtijeva značajnu potrošnju vode — koja se koristi za hlađenje servera koji generiraju podatke — čak i kada se radi samo o generiranju teksta. To, naravno, dolazi uz ozbiljan trošak za električnu energiju.

Istraživanje je napomenulo da tačna potrošnja vode varira u zavisnosti od države i blizine data centra, pri čemu manja potrošnja vode odgovara jeftinijoj električnoj energiji i većoj potrošnji struje. Teksas je imao najnižu potrošnju vode, procijenjenih 235 mililitara potrebnih za generisanje jednog emaila od 100 riječi, dok je Washington zahtijevao čak 1,408 mililitara po emailu — što je otprilike jednako tri boce od 0,5 litara vode.

Iako ovo možda ne zvuči kao mnogo, treba imati na umu da se ti brojevi brzo zbrajaju, posebno kada korisnici koriste GPT-4 više puta sedmično (ili više puta dnevno) — i to samo za običan tekst. Data centri su poznati kao veliki potrošači vode i električne energije, što također povećava račune za struju i vodu stanovnicima gradova gdje se ti centri grade. Na primjer, Meta je koristila 22 miliona litara vode za obuku svog LLaMA-3 modela — otprilike koliko je potrebno za uzgoj dvije tone riže, ili, kako su napomenuli istraživači, "otprilike koliko 164 Amerikanca potroši u jednoj godini."

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

Troškovi električne energije za GPT-4 su također veoma visoki. Ako jedan od deset radno sposobnih Amerikanaca koristi GPT-4 jednom sedmično tokom godine (ukupno 52 upita od 17 miliona ljudi), odgovarajući energetski zahtjevi od 121,517 MWh bili bi jednaki potrošnji električne energije svake pojedinačne kuće u Washingtonu D.C. (procijenjenih 671,803 ljudi) tokom dvadeset dana. To nije beznačajno, posebno s obzirom na to da je to nerealno lagan slučaj korištenja za ciljanu publiku GPT-4.

The Washington Post je uključio citate predstavnika OpenAI, Mete, Googlea i Microsofta, od kojih su većina ponovila posvećenost smanjenju uticaja na okoliš, umjesto da su ponudili konkretne korake.

Predstavnik Microsofta, Craig Cincotta, izjavio je da će kompanija "raditi na metodama hlađenja data centara koje će potpuno eliminisati potrošnju vode," što zvuči lijepo, ali je nejasno kako. Motivi profita u AI očigledno su postavljeni ispred ekoloških ciljeva koje su ove kompanije postavile u prošlosti, tako da bi čak i ovaj citat trebalo uzeti s dozom opreza dok ne vidimo stvarna poboljšanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak