Zbog umjetne inteligencije protestuju glumci u videoigrama

0
Radiosarajevo.ba
Zbog umjetne inteligencije protestuju glumci u videoigrama
Foto: Printscreen / Video igrica

Glasovni glumci u videoigrama i izvođači snimanja pokreta održali su svoj prvi protest ispred Warner Bros. Gamesa u Burbanku u Kaliforniji, upozoravajući da je umjetna inteligencija (AI) prijetnja njihovim profesijama.

"Modeli koje koriste uvježbani su na našim glasovima bez našeg pristanka, bez ikakve naknade", rekla je Reutersu Leeanna Albanese, glasovna glumica u videogri "Persona 5 Tactica".

Glasovni glumci u videoigrama i izvođači snimanja pokreta pozvali su prošle sedmice na štrajk zbog neuspješnih pregovora o ugovoru o radu usmjerenih na zaštitu radnika u vezi s umjetnom inteligencijom. Ovo je najnoviji štrajk u Hollywoodu nakon što su sindikalni pisci i glumci prosvjedovali prošle godine, izražavajući veliku zabrinutost zbog umjetne inteligencije.

Epidemija morbila u ZDK: Na sedmičnom nivou broj zaraženih raste za oko 100 novih slučajeva

Epidemija morbila u ZDK: Na sedmičnom nivou broj zaraženih raste za oko 100 novih slučajeva

I Jeff Leach, britanski glumac u videoigri "Call Of Duty: Modern Warfare & Warzone", upozorio je na negativne posljedice situacije kada uklonite ljudski element iz bilo kojeg interaktivnog projekta, bilo da se radi o videoigri ili TV emisiji, animiranoj seriji, filmu, i stavite AI umjesto ljudskog elementa.

Odluka o štrajku uslijedila je nakon višemjesečnih pregovora s velikim kompanijama za videoigre, uključujući Activision Productions, Electronic Arts, Epic Games, Take-Two Interactive, Disney Character Voices i Warner Bros Discovery WB Games.

Ovo je nova ideja Marka Zuckerberga: Pogledajte šta želi "omogućiti" ljudima

Ovo je nova ideja Marka Zuckerberga: Pogledajte šta želi "omogućiti" ljudima

Međutim, veliki izdavači videoigara, uključujući Electronic Arts i Take-Two, vjerovatno će spriječiti veliki udar od štrajka zbog svojih internih studija i dugih ciklusa razvoja igara, kažu analitičari. Štrajk sa sobom donosi i veći poziv na akciju šrom Hollywooda jer se ljudi u industriji zalažu za zakon koji ih može zaštititi i od rizika umjetne inteligencije.

"Ne postoji veći nacionalni zakon koji bi nas štitio, tako da je Zakon NO FAKES u osnovi zakon s ciljem zaštite naših identiteta, zaštite naše ličnosti na nacionalnoj razini", rekla je Albanese.

Zakon NO FAKES, dvostranački prijedlog zakona u Kongresu koji bi zabranio pravljenje digitalne replike nečijeg lika i glasa bez dopuštenja osobe, dobio je potporu sindikata američkih glumaca SAG-AFTRA.

Njemački gigant otpušta čak 10.000 radnika

Njemački gigant otpušta čak 10.000 radnika

Od umjetnice Taylor Swift, dobitnice Grammyja, do potpredsjednice Kamale Harris, koja se natječe na predsjedničkim izborima 2024., čelnici u industriji zabave i šire kažu da su duboke krivotvorine stvorene umjetnom ingteligencijom hitna politička stvar.

"Svako u ovoj zemlji treba zaštitu od zloupotrebe AI-ja", rekao je Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor i glavni pregovarač SAG-AFTRA-e za Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije