Krunisana Miss umjetne inteligencije: Marokanska influenserica nije stvarna osoba

0
Radiosarajevo.ba
Krunisana Miss umjetne inteligencije: Marokanska influenserica nije stvarna osoba
>Foto: Instagram / AI-generirana influencerica Kenza Layli

Nakon što su sudije prvog svjetskog takmičenje ljepote s umjetnom inteligencijom prošlog mjeseca predstavile 10 finalistica, inauguralna Miss AI sada je krunisana.

Upoznajte Kenu Layli, marokansku influensericu životnog stila koja želi donijeti "raznovrsnost i inkluzivnost" u krajolik stvaranja AI. Sa skoro 200,000 pratitelja na Instagramu i dodatnih 45,000 na TikToku, Layli je u potpunosti generirana umjetnom inteligencijom, od njenih slika do opisa i govora zahvale punog modernih fraza.

"Osvojiti Miss AI dodatno me motivira da nastavim svoj rad u napredovanju tehnologije AI", rekla je Layli u snimku svog govora. "AI nije samo alat; to je transformacijska sila koja može poremetiti industrije, izazvati norme i stvoriti prilike gdje prije nisu postojale... Kako idemo dalje, posvećena sam promoviranju raznovrsnosti i inkluzivnosti u ovom polju, osiguravajući da svako ima mjesto za stolom tehnološkog napretka."

Akademik Spahić o rudarenju litijuma: Prijeti nam eko-atomska bomba, dijelovi BiH postat će pustinja

Akademik Spahić o rudarenju litijuma: Prijeti nam eko-atomska bomba, dijelovi BiH postat će pustinja

Inauguralno natjecanje Miss AI otvoreno je u proljeće, privuklo je prijave oko 1,500 programera AI širom svijeta, prema organizatorima Fanvue, platformi za influensere i AI i ljudske stvaraoce. Layli je kreirala Myriam Bessa, osnivačica agencije Phoenix AI, koja će dobiti 5,000 dolara, podršku na Fanvue-u i publicista kako bi povećala Layli-in profil. Prvakinje su bile AI takmičarke Lalina Valina iz Francuske i Olivia C iz Portugala.

Iako virtualni influenseri poput energične "robota" Lil Miquela iz Južne Kalifornije ili roze kose Imme iz Japana nisu ništa novo, mnoge "starije" generacije zahtijevale su ljudski dodir i bile su kreirane od strane timova copywritera i art direktora. To nije slučaj s ovim takmičarima, čije su slike kreirane samo korištenjem programa poput Open AI-ovog DALL·E 3, Midjourney-a ili Stable Diffusion-a, a njihovi govori i objave generirani su programima poput ChatGPT-a.

Na svojoj Instagram stranici, Layli izražava naklonost prema crvenoj boji, savjetuje pratitelje da "dnevno ulažu u sebe", prisustvuje stručnim konferencijama radi razmjene ideja i podržava svoj nacionalni (neimenovani) sportski tim.

Prije ovonedeljnog objavljivanja, organizatori takmičenja su rekli da će sudije ocjenjivati ​​ne samo izgled već i korištenje AI alata stvoritelja, kao i njihov uticaj na društvene medije. AI takmičari morali su odgovoriti na pitanja slična onima na pravim ljudskim takmičenjima, poput: "Kada biste mogli ostvariti jedan san da učinite svijet boljim mjestom, što bi to bilo?"

Sudije su uključivale AI influensericu Aitanu Lopez i (ljudsku) historičarku takmičenja Sally-Ann Fawcett, koja je prošlog mjeseca rekla za CNN da traži takmičare "snažne, pozitivne poruke".

Međutim, stručnjaci su takođe izrazili zabrinutost zbog implikacija AI takmičenja ljepote, jer stilizirane AI-generirane slike mogu dalje homogenizirati standarde ljepote.

"Mislim da sve više gubimo dodir s tim kako neizmijenjeno lice izgleda", rekla je dr. Kerry McInerney, istraživačica u Leverhulme Centru za budućnost inteligencije na Univerzitetu Cambridge, u video intervjuu za CNN nakon odabira užeg izbora. (Među 10 finalista takmičenja, Layli, avatar s hidžabom iz Sjeverne Afrike, bio je izdvojen.)

WhatsApp priprema AI funkciju koja oduševljava: Uskoro ćete moći uraditi ovo

WhatsApp priprema AI funkciju koja oduševljava: Uskoro ćete moći uraditi ovo

"Ovi alati napravljeni su da repliciraju i povećaju postojeće obrasce u svijetu", dodala je McInerney. "Nisu nužno napravljeni da ih izazivaju, čak i ako se prodaju kao alati koji poboljšavaju kreativnost, pa kada je riječ o normama ljepote... Oni uhvate postojeće norme ljepote koje su aktivno seksističke, aktivno fatfobne, aktivno kolorističke, a zatim ih kompiliraju i ponavljaju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije