Ovo je 10 zvijezda sa najvećom zaradom u 2022. godini

0
Radiosarajevo.ba

Objavljena je lista zvijezda sa najvećom zaradom u 2022. godini. Među TOP 10 je samo jedna žena, i to na 9. mjestu.

Forbes je objavio svoju listu najplaćenijih ličnosti u industriji zabave. Na ovogodišnjoj listi dominiraju muzičari, a tu su još i autori animiranih serijala, te po jedan glumac i filmski režiser.

10. Bad Bunny - 88 miliona dolara

FOTO: Wikimedia Commons: Bad Bunny

Portorikanski reper Bad Bunny je zahvaljujući svojim turnejama, El Último Tour del Mundo i World’s Hottest Tour, zaradio čak 400 miliona dolara od prodaje karata.

Sudar u centru Sarajeva, stvorile se velike gužve

Zahvaljujući svemu tome, ali i ulozi u filmu Bullet Train, dobio je vrijedne marketinške ugovore sa Coronom, Cheetosom, ali i Adidasom.

9. Taylor Swift - 92 miliona dolara

Print Screen: Taylor Swift

Taylor Swift čak je šest puta bila na Forbesovoj listi najplaćenijih, a 2019. bila je na samom vrhu. Ove godine je Swift jedina žena na prestižnoj Forbesovoj listi.

Swift je zahvaljujući albumu Midnight postala prva muzičarka u historiji koja je na Billboardovoj listi Hot 100 zauzela istovremeno 10 mjesta. Ipak, većina od njezinih 92 miliona dolara zarade dolazi od starih pjesama.

8. James Cameron - 95 miliona dolara

Foto: IMDb: Scena iz novog Avatara

Režiser James Cameron zaradio je u 2022. godini najmanje 95 miliona dolara, najviše zahvaljujući svom novom filmu Avatar 2.

Zaradom od svojih legendardnih ostvarenja, Titanic iz 1997. i Avatar iz 2009., Cameron je postao jedan od režisera sa najvećom zaradom svih vremena.

7. Rolling Stones - 98 miliona dolara

Facebook: Rolling Stones

Stonesi su prošle godine održali veliku europsku turneju, a Mick Jagger i Keith Richards zaradili su 8,5 miliona dolara po koncertu.

Na turneji su Stonesi svirali u čak 15 gradova, čemu Jagger i Richard zahvaljuju astronomsku zaradu iz 2022. godine.

6. Brad Pitt - 100 miliona dolara

Foto: EPA-EFA: Brad Pitt

Brad Pitt je u 2022. godini glumio u tri velika filmska ostvarenja: Bullet Train, Babylon i The Lost City.

Pored toga, zaradio je oko 113 miliona nakon što je kompaniji Mediawan u decembru 2022. prodao veći udio u svojoj produkcijskoj kući Plan B Entertainment.

5. James L. Brooks i Matt Groening - 105 miliona dolara

telegraph.co.uk: Matt Groening

Tvorci legendarne animirane serije The Simpsons u prošloj su godini zaradili više od 100 miliona dolara.

Otkako su 1989. objavili prvu epizodu animirane hit serije, do sada su ih isproducirali više od 700, a dodatan priliv zarade ostvarili su 2019. kada su The Simpsons sa FX-a prešli na Disney+.

4. Trey Parker i Matt Stone - 160 miliona dolara

Foto: Wikimedia Commons: Trey Parker i Matt Stone

Tvorci South Parka, kultnog crtića za odrasle, Trey Parker i Matt Stone su u 2022. godini inkasirali 160 miliona dolara.

Inače, Parker i Stone su potpisali ekskluzivni ugovor sa Paramountom+, na osnovu kojeg će u idućih šest godina zaraditi nevjerojatnih 935 miliona dolara.

3. Tyler Perry - 175 miliona dolara

FOTO: Wikimedia Commons: Tyler Perry

Glumac, pisac, režiser i producent, Tyler Perry, na ovogodišnjoj Forbesovoj listi najplaćenijih izvođača nalazi se na visokom trećem mjestu.

Inače, Perryjevo bogatstvo se procjenjuje na milijardu dolara, što ga ujedno čini i ukupno najbogatijim celebrityjem.

2. Sting - 210 miliona dolara

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sting u Zetri

Sting je u 2022. godine kompaniji Universal Music prodao katalog svojih pjesama – uključujući solo djela, kao i hitove s grupom Police poput "Roxanne".

Zahvaljujući ovome i velikoj svjetskoj turneji, u sklopu koje je nastupio i u Sarajevu, Sting i negova grupa Police u 2022. godini zaradili su 300 miliona dolara.

1. Genesis - 230 miliona dolara

Foto: EPA-EFE: Phil Collins

Phil Collins s bendom Genesis je u septembru 2022. prodao autorska prava za svoje pjesme kompaniiji Concord Music Group.

U ugovoru su se, pored albuma grupe Genesis, našli i Collinsovi solo albumi, a ukupno je od ovoga prihodovao 300 miliona dolara, prenosi Tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak