Filmski festival u Berlinu u znaku Ukrajine i iranskih disidenata

0
Radiosarajevo.ba
Filmski festival u Berlinu u znaku Ukrajine i iranskih disidenata
Foto: EPA-EFE / Berlinale

Međunarodni filmski festival Berlinale počinje u četvrtak, traje do 26. februara i bit će posvećeno podršci Ukrajini i iranskim disidentima.

U programu sedamdeset trećeg festivala naći će se devet filmova o životu Ukrajinaca u ratu. Uglavnom je riječ o dokumentarnim filmovima, a najviše interesa je izazvao Superpower, glumca i režisera Seana Penna.

Kada je ruska invazija počela 24. februara, Penn je bio u Kijevu na snimanju filma. U dokumentarnom filmu se pojavljuje Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik koji je u to vrijeme pohvalio Pennovu hrabrost, prenosi Al Jazeera.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

"Ove godine, više nego ikada, biti dio Berlinalea znači podržati one koji se bore da izraze svoje ideje i one koji odbijaju da se povinuju konformističkoj verziji stvarnosti koja diktira šta se može i mora reći", izjavio je Carlo Chatrian, jedan od direktora festivala.

Sa ciljem da bude glas umjetnika u otporu, Berlinale će ove godine u perspektivu staviti i dešavanja u Iranu. Osim filmova o ovoj zemlji koji će biti prikazani u posebnim sekcijama festivala, bit će upriličene i diskusije o o protestnom pokretu u Iranu koji je počeo u septembru.

Uvedena nagrada za najbolju seriju

Ove godine će počasni Zlatni medvjed za karijeru biti dodijeljen američkom režiseru Stevenu Spielbergu koji će na Berlinaleu predstaviti svoj film The Fabelmans.

Sean Penn poklonio Volodimiru Zelenskom Oscara

Sean Penn poklonio Volodimiru Zelenskom Oscara

Festival otvara She Came to Me, romantična komedija američke režiserke Rebecce Miller. Veliku pažnju izaziva i dokumentarni film o bivšem njemačkom teniskom šampionu Borisu Beckeru, puštenom iz britanskog zatvora sredinom decembra nakon što je odslužio kaznu za finansijske prestupe.

Na festivalu u Berlinu dodjeljuju se nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Grand Prix žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na festivalu se dodjeljuje i nagrada za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Ove godine je ustanovljena Nagrada za serije, koja će biti dodijeljena 22. februara, a u konkurenciji je sedam serija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije