Najljepše ljubavne priče bivše Jugoslavije

0
Radiosarajevo.ba
Najljepše ljubavne priče bivše Jugoslavije

U bivšoj Jugoslaviji rodile su se neke od najvećih i najpoznatijih ljubavnih veza na javnoj sceni. Naredne četiri o kojima ćete čitati zaista su ostale zapamćene kao velike, sudbinske i prave ljubavi, a svi ih se rado sjećaju.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milenu i Dragana spojio je film. Upoznali su se na snimanju Horoskopa, 1969. godine, a dvije godine kasnije, u decembru 1971. godine, su se i vjenčali tokom rada na filma Kako su se volele dve budale. Onako, usput, nenadano, baš kako to život umije da namjesti.

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

"Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića. U pauzi za ručak Dragan i ja smo skoknuli do opštine Vračar i vjenčali se. Na putu do opštine pridružila nam se Seka Sablić", ispričala je Milena jednom prilikom.

Ona i Dragan su bili dobri prijatelji. Kad su postali službeno bračni par, otišli su na ručak. Poslije su se vratili u Opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje, kao da se ništa nije dogodilo. Nemaju ni jednu fotografiju s venčanja, niko ih nije fotografisao.

Branka Petrić i Bekim Fehmiu

Bekimova ljubav s koleginicom Brankom bila je poput najljepše filmske priče. On i tadašnja glumačka početnica igrali su supružnike u predstavi Jaje i, mada su se kradom promatrali, tada još nisu započeli vezu. Sudbina je htjela da ih reditelj Jakov Lind naredne godine ponovno angažuje, a tokom snimanja u Opatiji rasplamsale su se emocije. Branka je ubrzo ostala u drugom stanju, ali Bekim je tada snimao seriju Odisej u Rimu, pa su se u Vječnom gradu i vjenčali.

U pratnji kumova Ognjena Price, tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Rimu, i Zorice Budisavljević, sestre Jovanke Broz, Branka je otputovala u Italiju, gdje su uspjeli da se vjenčaju iz drugog pokušaja, jer su im nedostajali neki dokumenti. Slavlje povodom braka upriličeno je u prestižnom rimskom restoranu.

Ljubav između ovo dvoje vrsnih umjetnika trajala je sve do smrti doajena jugoslavenske kinematografije 2010. godine, kada je on počinio samoubistvo. Pretpostavlja se da se na takav očajnički čin odlučio zbog teške bolesti.

Silvana i Radmilo Armenulić

U velikom intervjuu koji je dao za magazin Newsweek, teniski stručnjak Radmilo Armenulić govorio je i o braku s tragično nastradalom muzičkom zvijezdom Silvanom Armenulić.

Njihova filmska ljubavna priča počela je kada je fini mladić, sportista iz imućne porodice, sreo lijepu kafansku pevačicu. I ludo se zaljubio!

Protiv njihove ljubavi su bili skoro svi, ali on je bio odlučan. "Niko nije bio zadovoljan tom vezom. Svi su govorili: kafanska pjevačica, nije to za tebe, ti si ipak školovan čovjek… Da li je naš brak bio greška? Nije! A dobili smo i predivnu kćerku", prisjetio se Armenulić godina kad se borio protiv predrasuda sredine.

A onda se u trenutku kada su i njemu i Silvani karijere bile u usponu, dogodila tragedija.

"Došlo je do sudara na Ibarskoj magistrali, bilo je jezivo. Vozeći 150 na sat podletjeli su pod kamion, šef orkestra Rade Jašarević, Silvana i njena sestra Mira Barjaktarević, koja je bila u petom mjesecu trudnoće", ispričao je s tugom Armenulić.

Gabi Novak i Arsen Dedić

"Imaš našeg Matiju i nastavi dalje ", otkrila je Gabi Arsenove posljednje riječi.

Arsen Dedić i Gabi Novak braku su dobili jednog sina, Matiju Dedića, a iz prvog braka veliki kantautor ima ćerku Sandru Dedić.

Zajednički život i brak velikana muzičke scene urodio je desetinama albuma i šansona uz koje su odrasle mnoge generacije. Svi pamte i vole predivne numere Pamtim samo sretne dane i On me voli na svoj način, koje je Arsen napisao za svoju Gabi.

Uvijek je govorio da su oni običan par sa svijetlim i tamnim trenucima. U javnosti je uvijek prevladavala slika o ljubavnoj idili između žene stijene i ćudljivog umjetnika.

"Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god da je bio fakin. On je dobro znao da će naći u meni ženu koja će ga podržavati do posljednjeg trena, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani", rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Arsen je duboko cijenio Gabi kao osobu i kao pjevačicu.

"Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je već pjevala s muzičarima kao što je bio Luis Armstrong, ni manje ni više", priznao je Arsen supruzi veliki uspjeh, piše Zadovoljna.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak