Iz prepunog BKC-a Meg Ryan poručuje: "Zaista mi je čast biti u Sarajevu s vama"

0
Radiosarajevo.ba

Meg Ryan i Danis Tanović su danas u sklopu Sarajevo Film Festivala održati masterclass i kafa sa hollywoodskom glumicom i našim oskarovcem Danisom Tanovićem.

Sa obzirom da je ovaj Masterclass bio posvećen temi redateljstva, poznata glumica je podijelila svoje dugogodišnje iskustvo u vezi odnosa između redatelja i glumca.

Podsjećamo da će Meg Ryan večeras, 20. augusta, dobiti nagradu Počasno Srce Sarajeva.

Mioković čestitao MUP-u KS na brzom pronalasku i privođenju osumnjičenog za ubistvo u Sarajevu

Napominjali smo ranije da je vladala velika zainteresiranost u vezi ovog događaja i samim time sala je bila puna gostiju koji su mogli da uživaju u "kafi sa Meg Ryan i našim redateljem i oskarovcem Danisom Tanovićem". 

Tanović je pustio scenu iz filma koji mu je omiljeni, a da je glumila Meg Ryan.

Ja ovaj film pogledam svake godine. To je jedan od filmova koji traje puno godina kasnije jer još trajete", rekao je Tanović. 

Ryan nije pokušavala da sakrije zadovoljstvo što se nalazi u Sarajevu i SFF-u.

"Drago mi je da sam ovdje, počastvovana sam što prisustvujem, zaista mi je čast biti ovdje s vama", kazala je glumica na početku programa.
 
Nakon toga je dodala kako je sjajno dolaziti na festivale poput ovog.

Meg Ryan i Danis Tanović: Razmjena iskustva koja su dovela do svjetske slave

"Mislim, sve to izgleda nevjerovatno ljudima koji dolaze na ove festivale inače, ali ponekad biste željeli imati sasvim običan život. Da, sjajno je dolaziti na filmske festivale, posebno s nezavisnim filmadžijama jer ne možemo a da ne razgovaramo o tome sve vrijeme. To nam je vrlo zanimljivo", dodala je ona.

Istakla je kako je i sama iznenađena da je postala glumica, jer u djetinjstvu nije pokazivala preveliki talenat na sceni.

"Iznenađena sam da sam glumica pošto, dok sam učestvovala na svečanosti u osnovnoj školi zbunila sam se na bini, ali kasnije sam imala taj um početnika, da trebate uvijek učiti i koji mi je pomogao, jer kao glumac, vi ne vidite tu neku veću sliku. To su ustvari osjećaji dok glumite i uvijek učite neke stvari od drugih glumaca i režisera. Svaka uloga je drugačija, neke prihvatite, neke ne, o nekim mnogo istražujete", kazala je poznata glumica.

"Kada sam počela sa serijama, nisam znala kako da pamtim replike, kako da stojim na liniji itd.  Ali, sada kad se vratim shvatam da sam imala početničke probleme, što sada percipiram kao jako vrijednu stvar u mom formiranju kao glumice", ocjenjuje Ryan.

Meg Ryan dobitnica Počasnog Srca Sarajeva danas na 30. Sarajevo Film Festivalu

Glumica se prisjetila značajnih saradnji sa rediteljima i glumcima, navodeći da je od svakog saradnika nešto novo naučila. Na početku karijere su joj jako značile saradnje sa rediteljima koji daju jednostavne instrukcije. S posebnim zadovoljstvom se sjeća saradnje sa Norom Efron, budući da je ova rediteljica istovremeno i pisala scenarije za filmove na kojima radi. Ryan je ispričala da je Efron kreirala atmosferu na setu u kojoj su učesnici procesa imali osjećaj da se nalaze na žurci, što je, prema njenom mišljenju, pravilo razlilu u načinu rada i proizvodu koji su dobili. Osobito joj je zanimljiv karakter rediteljice Jane Campion, u kojoj nalazi prototip buntovnice. 

Sumirajući iskustva saradnje sa rediteljima, zaključila je da je odnos reditelja i glumaca na setu ključan i da se unutar njega prenosi mnogo iz odnosa sa roditeljskim figurama.

"To je nešto što sam uočila kroz vrijeme, glumci projektuju odnose sa svojim vlastitim roditeljima ili sa autoritetom na reditelje. Ukoliko niste dostojni poštovanja, onda imate teškoće sa glumcima", primjećuje glumica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak