Inicijativa koja je prekinula rivalstvo: Rozga podržala konkurenticu zbog jedne objave

1
Radiosarajevo.ba

Za dvije najpoznatije pjevačice s hrvatske glazbene scene, Severinu Vučković (52) i Jelenu Rozgu (46), već godinama vlada glas da se nalaze u rivalskom odnosu prouzročenom konkurentskom pozicijom na domaćem tržištu.

Rozga je sad rivalstvo odlučila ostaviti po strani te podržala kolegicu u jednoj važnoj inicijativi.

Severina je na svom Instagram profilu podijelila objavu u kojoj poziva sve građane Europske unije na potpis peticije za pravo na pobačaj, što je njena mlađa kolegica ispratila i nagradila lajkom. Inače, Splićanke su u prošlosti gajile odnos zasnovan na kolegijalnosti i podršci.

Bošnjačka stranka ulazi u savez s negatorom genocida u Srebrenici, Putinovim i Dodikovim "herojem"

Pamti se posljednji zajednički nastup iz 2011. godine u Spaladium Areni, a tri godine ranije Jelena se u ulozi podrške pojavila na promociji Severininog albuma Zdravo Marijo. Nakon Rozginog pokretanja solo karijere više nisu snimljene zajedno u javnosti.

Podsjetimo, Severina je na svom Instagramu uputila molbu svojim pratiteljima te je objavila video u kojem kaže: "Želim vam ispričati nešto, što je jako hitno i jako bitno. Znaš li da se u Hrvatskoj svaki drugi ginekolog poziva se na priziv savjesti, da u pet od šest bolnica u Slavoniji nije moguć prekid trudnoće, premda država ženama zakonom jamči to pravo?

Znaš li da pobačaj košta gotovo polovicu prosječne hrvatske plate, a na primjer u Sloveniji je besplatan. Pridružujem se europskoj građanskoj inicijativi koja se zalaže da se svakoj stanovnici Europske unije osigura pravo na dostupan i siguran pobačaj" govori Severina u svom videu te dodaje:

Severina progovorila o 'poznatom filmu': 'Prvo sam pomislila na njih, a tek kasnije na majku'

"Treba nam milion potpisa da bi tijela Europske unije odlučivala o inicijativi. Inicijativu su pokrenule žene iz Slovenije i hvala im na tome. Evo im srce za to i za žene iz EU, njih oko 20 miliona kojima trenutačno nije dostupan siguran pobačaj.

Molim vas potpišite.

U opisu pored ovog videa je napisala i kako među pregovaračima za sastavljanje nove Vlade RH zadnjih sedmica nije vidjela i žene u pregovaračkim timovima.

Jeste li među pregovaračima oko nove Vlade vidjeli i jednu jedinu ženu proteklih sedmica? Jednu? S jedne od dvije pregovaračke strane? Niste? Nisam ni ja. Nezamisliva je to scena u 21. stoljeću, osim u društvima duboko zakopanim u patrijarhat. Dogovaraju li se politike bez žena, koje se tiču žena?" pita se Severina te nastavlja:

U Hrvatskoj je i sada prekid trudnoće na papiru dopušten, a u stvarnosti se ne provodi u većini bolnica i plaća se. Baš zbog toga, a vodeći računa kakav svijet ostavljamo djevojčicama, stavila sam svoj potpis na europsku građansku inicijativu @myvoicemychoiceorg, koja se zalaže da se svakoj stanovnici Europske unije osigura pravo na dostupan i siguran pobačaj. Da bi tijela Europske unije odlučivala o toj inicijativi, trebamo prikupiti MILION POTPISA.

Zato te molim, nakon što potpišeš (link se nalazi u opisu mog profila), podijeli, prošeraj… Učini dodatan napor, nađi još prijateljica i prijatelja koji će također potpisati, pošalji im link na inicijativu. POTPIŠI I PROSLIJEDI! My Voice My Choice! Piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak