Svi žele recept: Hrskavi uštipci koji ne upijaju ulje
Ove nedjelje dijelimo sa vama recept za brze hrskave uštipke ili peksimete koji ne upijaju ulje.
Rade se od sastojaka koje gotovo uvijek imate kod kuće, a gotovi su za manje od pola sata.
Sastojci:
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
• 100 ml jogurta
• 1 jaje
• 250 ml mlijeka
• 1 kašika ulja
• ½ kašikice soli
• ½ kašikice šećera
• 500 g brašna
• 1 kašikica praška za pecivo
• 1 kašikica kvasca
• ½ l ulja
Priprema:
Domaći kuhani paradajz na starinski način: Prirodni okus, bez aditiva
1. U posudu dodajte 100 ml jogurta, 1 jaje, 250 ml mlijeka, 1 kašika ulja, ½ kašikice soli, ½ kašikice šećera i sve izmiješajte dok se ne sjedini i ostavite sa strane.
2. U drugoj posudi dodajte 500 g brašna, 1 kašikicu kvasca, 1 kašikicu praška za pecivo i sve lagano sjedinite. Dodajte prethodnoj smjesi sa "mokrim" sastojcima. Ostavite tijesto na "odmaranje" 15-ak minuta.
3. Trebali bi dobiti fino tijesto. Tijesto razvaljajte na debljinu otprilike 1 cm i režite na rombove. Od jedne smjese dobijete 40-ak uštipaka.
4. Zagrijte ulje i pecite dok uštipci ne dobiju zlatno-žutu boju s obje strane, i već su spremni za jelo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.