Starinski doručak generacija: Najbolji luleki kakve pamtimo iz djetinjstva

0
Radiosarajevo.ba
Starinski doručak generacija: Najbolji luleki kakve pamtimo iz djetinjstva

Domaća kuhinja Balkana oduševljava generacije, a i oni koji je prvi put probaju budu oduševljeni jednostavnošću sastojaka i ukusom.

Jedno od takvih jela, iako skromnih sastojaka, jesu luleci. Negdje ih zovu valjušci, šufnudle, šiškrili.

Ovo jelo, jednostavne pripreme, može biti ukusan doručak, ručak ili rana večera.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 kg glatkog brašna
  • 3/4 kg bijelog krumpira
  • 2 jaja
  • 10 dkg margarina
  • 1 žličica soli
  • 3-4 žlice ulja ili otopljenog margarina
  • 3-4 žlica mrvica -preprženih na ulju ili margarinu

Priprema

1. Krumpir skuhati, oguliti i protisnuti, dodati brašno, jaja, margarin i sol te umijesiti tijesto dodavajući brašno dok se ne prestane lijepiti.

Čuvena sarajevska pita: Pekar s Baščaršije otkriva tajnu, nije trik u tijestu već u prelivu

2. Od tijesta oblikovati mini-kobasice, rezati komadiće koje među dlanovima oblikovati u valjuške i staviti kuhati u posoljenu vodu.

3. Oprez: valjušci su jako brzo gotovi, čim isplivaju na površinu, tada ih procijediti, malo isprati pod hladnom vodom i staviti na prepržene mrvice, promješati i to je to.

4. Odlični su i topli i hladni, pa čak i drugi dan (tada ih malo zagrijte u mikrovalnoj ili običnoj pećnici).

Recept preuzet sa Coolinarike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak