Savršeni božićni kolači koji se spremaju na Badnji dan: Melomakarona sa orasima i medom
Jedan od najljepših božićnih kolačića koji Grci pripremaju za praznike su melomakarona.
Ovi kolačići savršeno kombinuju orahe, med i pomorandžu, a pripremaju se posebno za Badnji dan.
Ako volite posne kolače, melomakarona su idealan izbor za vašu prazničnu trpezu.
Mali, ali značajan gest: Vatrogasci iz Mostara spasili lopte s krova škole i razveselili mališane
Sastojci:
Sirup:
250 ml vode
400 g šećera
75 g meda
2 štapića cimeta
2–3 karanfilića
1/2 pomorandže
Tijesto:
200 ml soka od pomorandže
200 ml suncokretovog ulja
90 ml maslinovog ulja
1/4 kašičice karanfilića u prahu
25 g šećera u prahu
2 kašičice cimeta
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1/2 kašičice sode bikarbone
rendana korica narandže
500 g brašna
100 g pšeničnog griza
med i orasi za dekoraciju
Priprema:
Za sirup, stavite vodu, šećer, cimet, karanfiliće i pola pomorandže u šerpicu. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi (oko 5 minuta), zatim sklonite sa vatre i odmah dodajte med. Ostavite da se sirup ohladi 3–4 sata.
Zagrijte rernu na 190°C i obložite pleh papirom za pečenje.
U posudi za miješanje pomiješajte sok od pomorandže, oba ulja, šećer, začine, sodu i rendanu koricu narandže.
U drugoj posudi pomiješajte brašno i griz, pa ih dodajte u prethodnu smjesu i sjedinite varjačom ili špatulom, ne koristiti mikser.
Rukama oblikujte kuglice od otprilike 30 g, a zatim ih preko rešetke/cjediljke formirajte u ovalni oblik. Redajte na pleh, bez potrebe za velikim razmakom.
Pecite 20–25 minuta dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Vruće kolačiće kratko umočite u hladan sirup i ostavite da se ocijede na rešetki.
Prije serviranja, prelijte ih medom i pospite sjeckanim orasima.
Ovi kolačići oduševiće ljubitelje meda i oraha, a miris pomorandže unijet će prazničnu atmosferu u vaš dom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.