Reciklirajte povrtne ostatke: Kako da napravite domaće "kocke za supu"?
U vrijeme kada cijene hrane i osnovnih potrepština neprestano rastu, mnogi traže jednostavne načine da pripreme ukusne obroke uz što manje troškova.
Jedan korisnik Reddita podijelio je pametan trik koji, prema njegovim riječima, poboljšava okus svakog jela i to praktično besplatno. Ideja je jednostavna: ostatke povrća i vodu od kuhanja tjestenine ili mahunarki pretvoriti u domaće "kocke za supu" koje se kasnije dodaju jelima za bogatiji i dublji okus.
U objavi je korisnik objasnio da više ne baca povrtne ostatke poput krajeva luka, stabljika celera, kora od mrkve, gljiva i začinskog bilja. Sve to stavlja u kesu i čuva u zamrzivaču, zajedno s vodom od kuhanja tjestenine ili pasulja. Kada se kesa napuni, sve se prebaci u lonac, prelije vodom, doda malo soli i nekoliko zrna bibera te lagano kuha oko sat vremena. Nakon toga se smjesa procijedi, a dobijeni temeljac sipa u kalup za mafine i zamrzne preko noći.
Nesreća u Banjoj Luci: Velikom brzinom se zabio u ogradu mosta, automobil smrskan
Kada se formiraju male kocke, jednostavno se čuvaju u zamrzivaču i po potrebi dodaju u jela poput supa, variva, riže, povrća ili sočiva. "Sada sve što skuham ima dublji okus, kao da sam uložio puno više truda", napisao je korisnik, dodajući da čak i instant rezanci "više ne imaju ukus obične slane vode". Najbolje od svega, kaže on, jeste što ne košta ništa, jer se koriste sastojci koji bi inače završili u smeću.
Njegov savjet oduševio je mnoge korisnike Reddita, koji su podijelili svoje varijacije metode. Jedan je rekao da ima posebne kese za proteine (kosti i masnoću) i za povrće, koje kasnije peče u rerni prije kuhanja kako bi temeljac bio aromatičniji. Drugi su dodali da čak prave verzije bez soli ili luka kako bi supu mogli davati i kućnim ljubimcima.
Ovaj jednostavan, ekološki i štedljiv trik ne samo da smanjuje količinu otpada u domaćinstvu, već pomaže i da se svaki obrok obogati prirodnim aromama. Kako su komentarisali korisnici, "više nema razloga da se povrtni ostaci bacaju, bolje ih je pretvoriti u nešto što će svaki ručak učiniti ukusnijim".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.