Prilog ručku koji svi obožavaju: Recept za savršeni i autentični tzatziki umak

0
Radiosarajevo.ba
Prilog ručku koji svi obožavaju: Recept za savršeni i autentični tzatziki umak

Grčka kuhinja je poznata po svojim svježim i ukusnim jelima, gdje zeleno bilje, pikantno citrusno voće i vrhunsko maslinovo ulje služe kao osnovni sastojci.

Tzatziki obuhvata sve ove elemente, a u kombinaciji sa jogurtom, osvježit će svako jelo.

Jednostavno se priprema za samo nekoliko minuta ako posjedujete jednostavan popis sastojaka, ali jedna grčka entuzijastkinja za hranu insistira da ništa ne nadmašuje njen autentični porodični recept.

BH Meteo objavio novu vremensku prognozu: Temperature će rasti i do 20°C

Kulinarska spisateljica Georgina Hayden rekla je: "Osvježavajuće je, snažno i izaziva ovisnost... za Grke i Kiprane nema mnogo jela gdje zdjela tzatzikija ne predstavlja veličanstven trenutak".

Kremasti umak se obično servira uz giros, ćevape ili kao dio mezea, ali to nije poenta recepta, rekla je Georgina.

Savršen recept za pileću supu: Kreativan postupak za potpuni užitak

Pojasnila je da, bez obzira na to kako se odlučite za serviranje, mora biti gušće nego što većina recepata preporučuje, prema autentičnom grčkom receptu njene majke.

Georgina je otkrila da je tokom njenog djetinjstva njena baka Martha, pripremala posudu taramosalate, dok je njena majka pravila tzatiki, piše Express.co.uk.

"To su bila pravila. Obje dame su poznate po svojim umacima. Napravite ovo za svoje prijatelje i porodicu, i vi možete biti poznati po svom tzatzikiju. To je lijepo priznanje", rekla je. Stvaranje "najboljeg od najboljih tzatzikija" je jednostavno.

Potrebni su vam odgovarajući sastojci (punomasni grčki jogurt, krastavac, bijeli luk, sušena menta, crni biber, ljuskava so, maslinovo ulje, svježi sok od limuna) i 15 minuta slobodnog vremena da ocijedite jogurt prije svega ostalog.

Sastojci

  • Oko 500 grama grčkog jogurta
  • Jedan češanj bijelog luka, oguljen i nariban
  • Morska sol
  • Jedan krastavac
  • Jedna kašičica sušene mente
  • Crni biber
  • Dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sok 1/2 limuna

Priprema

1. Dodajte pola kašičice krupne soli u jogurt i procijedite prema uputstvu.

2. Narežite krastavac i izvadite sjemenke, zatim ga naribajte, dodajte pola kašičice soli i ocijedite prema uputstvu.

3. Servirajte uz jelo po izboru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak