Popečci od tikvica: Jednostavan recept za idealan ljetni obrok gotov za samo nekoliko minuta

0
Radiosarajevo.ba
Popečci od tikvica: Jednostavan recept za idealan ljetni obrok gotov za samo nekoliko minuta

Popečci od tikvica su idealan ljetni obrok – jednostavni, brzi za pripremu i ukusni.

Ako želite postići hrskavost na krajevima, sočnost u sredini i ne previše masne popečke, slijedite ove korake. Iako možda nikada nećete dostići okus koji ste imali u djetinjstvu, ovaj recept će vas sigurno približiti tom iskustvu.

Priprema tikvica

Prvi korak je naribati tikvice, a zatim pustiti da otpuste višak tekućine. Posolite ih i ostavite 10-20 minuta u cjedilu. Nakon toga, rukama ih dobro iscijedite. Ovaj korak spriječit će da popečci budu previše vlažni i gnjecavi.

Demiroviću pokazali fotografije svlačionice Bilinog Polja, on odgovorio: To je moj dom, ponosan sam

Sastojci

Osim tikvica, za popečke će vam trebati jaja, brašno, sol i malo praška za pecivo. Prašak za pecivo daje popečcima laganu i prozračnu teksturu. Možete koristiti bijelo brašno, a za raznovrsniji okus probajte kombinaciju bijelog i kukuruznog ili bezglutensko brašno.

Za jednu srednje veliku tikvicu, jedno jaje je dovoljno. Dodajte nekoliko kašika brašna, ali nemojte pretjerivati. Smjesa treba biti gusta poput smjese za palačinke – polutekuća, ali ne previše gusta.

Dodaci za bolji okus

U smjesu možete dodati začinsko bilje po želji, kao što su svježi kopar, peršun ili menta. Dobar dodatak su i sitno ribani sir, feta, češnjak, mladi luk i čili pahuljice. Ako želite, možete ubaciti i ribani mladi krumpir ili pirjani luk.

Prženje

Za hrskave popečke, pržite ih u ulju koje pokriva dno tave. Nema potrebe za previše ulja. Prvo pustite da se ulje dobro zagrije, a kad kašikom stavite smjesu u tavu, oko nje će se odmah stvarati mjehurići. Pecite ih 2-3 minute sa svake strane dok ne postignu zlatno-smeđu boju. Pazite da ih ne okrećete prerano.

Jednostavan recept za domaći hljeb: Potrebna su vam samo dva sastojka

Posluživanje

Kada su popečci gotovi, stavite ih na papirnati ubrus da se upije višak ulja. Poslužite ih dok su još topli, uz priloge po želji. Riža, heljda ili kremasta salata od krastavaca bit će odlični, a naš omiljeni izbor je umak na bazi grčkog jogurta, piše Dobra hrana.

Umak: Pomiješajte grčki jogurt, kopar, protisnuti bijeli luk, limunov sok, maslinovo ulje, sol i biber. Ohladite i poslužite uz popečke.

Popečci od tikvica su savršen izbor za ljetni ručak ili večeru. Pripremite ih uz umak ili priloge, i uživajte u jednostavnom, ali ukusnom obroku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak