Napravite domaći kečap - bez hemije i dodataka: Donosimo recept
Kečap je jedan od najpopularnijih dodataka u našoj trpezi uz pomfrit, burgere, pečeni krompir i brojne druge obroke. I dok su industrijske verzije često pune šećera, aditiva i konzervansa, domaći kečap je sjajan način da uživate u ovom sosu na zdraviji način - a ukus? Još bolji!
Napravite domaći kečap u 'svojoj režiji' prema jedinstvenom receptu.
Sastojci
Femicid u Hrvatskoj: U Sloveniji uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Međimurju
- 5 kg paradajza
- 300 g šećera
- 100 g soli
- 150 g gustina
- 100 ml sirćeta
- malo origana
- 2 g konzervansa
Priprema
Operite paradajz, oljuštite ga i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mlevenje paradajza, to je onda bolja opcija.
Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa miješajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmiješajte.
Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mesto.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.