Nanina poslastica: Savršen griz kolač sa šljivama koji osvaja na prvi zalogaj
Iskoristite sezonu šljiva i pripremite jednostavan, a izuzetno ukusan kolač po receptu iz nanine kuhinje.
Ovaj griz kolač sa šljivama savršeno spaja kremasti sloj griza, slatke šljive i hrskave prezle, stvarajući desert koji će vaši ukućani obožavati.
Sastojci
Za griz:
Udruženje generala BiH: Cijenimo Bećirovićeve aktivnosti s ciljem zaštite i afirmacije države
- 300 g griza
- 300 g šećera
- 1,5 l mlijeka
- 100 g putera
- 2 jaja
- 300 g prezli
Za fil:
- 1 kg šljiva
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike šećera
Savjet: Ako se kuhan griz stisnuo prije nego što ste ga izlijeli u pleh, dodajte malo mlijeka i dobro izmiješajte da postane kremast.
Priprema
1. Priprema prezli
Na kašičici putera propržite prezle sa tri kašike šećera dok ne porumene i zamirišu, poput pripreme za knedle sa šljivama. Ostavite da se ohlade.
2. Kuhanje griza
Mlijeko stavite da provri, dodajte griz pomiješan sa šećerom i kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. U gotov griz ubacite puter i dobro promiješajte.
3. Priprema tijesta
U toplu smjesu dodajte umućena jaja i kratko izmiksajte da smjesa postane glatka i pjenasta.
4. Kuhanje šljiva
Operite šljive, izvadite koštice i sitno ih nasjeckajte. Stavite ih u šerpu, dodajte vanilin šećer, običan šećer i cimet te dinstajte desetak minuta dok ne omekšaju i puste sok.
5. Slaganje u pleh
Dno kalupa pospite slojem prezli, zatim sipajte polovinu smjese od griza i ostavite da se prohladi u frižideru 15 minuta. Preko pospite sloj prezli, zatim rasporedite fil od šljiva. Na kraju dodajte ostatak griza i završite slojem prezli.
6. Pečenje kolača
Kolač pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne porumeni. Ostavite da se dobro ohladi i stegne prije sječenja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.