Najkremastiji kolač bez pečenja, a jeftin: Donosimo recept za griz kocke sa bijelom čokoladom

0
Radiosarajevo.ba
Najkremastiji kolač bez pečenja, a jeftin: Donosimo recept za griz kocke sa bijelom čokoladom

Svi volimo da jedemo slatke delicije koje nas podsjećaju na djetinjstvo i posjetu našim bakama ili nanama.

A jedan od njih je i ovaj najkremastiji kolač koji je preukusan, a uz to i jeftin.

Kolač se ne peče što je odlična vijest za sve koji vole brze deserte, te može da ga napravi i potpuni početnik u kuhanju.

Problemi u Srbiji: Vučić rekao da će građani sigurno osjetiti posljedice

Kako je korisnica Instagrama Antonija Jagodić objavila, treba vam tek par sastojaka.

Sastojci

  • 125 g petit keksa
  • 1 litra mlijeka
  • 200 g griza
  • 180 g šećera
  • 130 g maslaca
  • 50 g bijele čokolade
  • šlag za ukras
  • po želji mljeveni lješnjaci, bademi ili keks za ukras

Da li redoslijed hrane ima uticaj na naše zdravlje? Postoje ključne prednosti

Priprema

1. Petit kekse kratko umočite u malo mlijeka i poredajte ih u pleh dimenzija 20x30 cm, prethodno obložen folijom ili pek papirom.

2. Odvojite malo mlijeka od ukupnog litra i pomiješajte ga sa grizom i šećerom.

3. Preostalo mlijeko zagrijte do ključanja, a zatim u njega lagano umiješajte smjesu sa grizom. Kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne poput pudinga.

4. U vrelu kremastu masu dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Pokrijte krem prozirnom folijom i ostavite da se hladi.

5. Izmiksajte omekšali maslac, pa mu postepeno dodajte ohlađeni krem

6. Nastavite miksanje dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Krem izlijte preko podloge od petit keksa i ravnomjerno rasporedite.

Po želji pospite mljevenim lješnicima, bademima ili mljevenim keksom za dodatnu teksturu i ukus.

Ohladite i servirajte uz šolju kafe ili nakon ukusnog obroka!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak