Kuhari otkrivaju recept za savršen sos: Idealan dodatak krompiru i mesu
Gravy sos, idealan dodatak ručku koji se sastoji od hrskavih krompirića, sočnog mesa i povrća.
Kada je pripremljen kako treba, svaki zalogaj postaje ukusniji, ali ako ispadne rijedak, bezukusan ili grudvičast, cijelo jelo gubi svoj šarm. Dobra vijest je da za savršenu gravy nije potrebno profesionalno kuhinjsko posuđe ključ su pravi sastojci i strpljenje. Kako ističe Michelin-star kuhar Mark Poynton, osnova svakog dobro gravy sosa je "domaći temeljac i sokovi od pečenja".
Chef Sean Blood iz restorana ROAM naglašava važnost sporog ukuhavanja: "Ne možete prevariti okus. Gravy mora polako da se reducira kako bi dobila dubinu, bogatstvo i gustu teksturu". Kada se sokovi od mesa karamelizuju na dnu posude, tada se stvaraju slojevi ukusa koji će kasnije definirati završni sos.
Savez kolumnista | Tomislav Marković: Ratni zločinci - najzaslužniji građani Srbije
Ključni sastojak koji daje gravyju posebnu dubinu je umami, bogat, mesnat okus koji se može dobiti iz različitih izvora. Chef Jack Stein preporučuje modernu kombinaciju začina: "malo soja sosa i Marmitea, uz dodatak jabukovog sirćeta ili mirina". Ova mješavina, kaže, stvara savršenu ravnotežu i pojačava svaki zalogaj, bilo da se radi o pečenju, kobasicama ili pire krompiru. Drugi kuhari, poput Marka Hearthstonea, savjetuju korištenje sušenih gljiva koje gravyju daju zemljani, šumski ton i prirodni izvor glutamata.
Za dodatnu slojevitost okusa, mnogi kuhari savjetuju i malo kiselosti, nekoliko kapi balzamika, bijelog vina ili jabukovog sirćeta može unijeti svježinu i ravnotežu. Matt Fletcher iz Great Central Pub-a tvrdi da je Worcestershire sos "neizostavan dodatak koji otvara okuse i daje punoću", iako upozorava da treba biti umjeren zbog njegovog industrijskog sastava.
Završni dodir, prema riječima chefa Deana Harpera iz Harper Fine Dininga, jeste "komadić maslaca" umućen na samom kraju. Maslac gravyju daje svilenkastu teksturu i blagi sjaj, a pritom ne narušava njegovu slanu, bogatu osnovu. "Samo mali komad dovoljan je da sos postane kremast i uravnotežen", kaže Harper jer, kao i u svakoj dobroj gravy, umjerenost je ključ.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.