Idealna je za praznična druženja i upotpunit će trpezu: Kako se pravi francuska salata?

1
Radiosarajevo.ba
Idealna je za praznična druženja i upotpunit će trpezu: Kako se pravi francuska salata?

Kako se bliže dani porodičnih okupljanja, naše domove ponovo ispunjavaju prepoznatljivi mirisi tradicionalnih jela bez kojih je teško zamisliti novogodišnje praznike.

Među tim jelima, posebno mjesto zauzimaju francuska ili ruska salata – klasik koji se gotovo podrazumijeva uz svaki svečani ručak ili večeru. Za razliku od ruske, u francusku salatu se ne stavlja nikakvo meso.

To je jednostavna hladna salata od sitno sjeckanog povrća u kremastom majoneznom sosu, koja se brzo priprema i uvijek oduševljava. Krompir, mrkva, grašak, kiseli krastavci i tvrdo kuhana jaja čine njenu osnovu. Neki vole dodati i kukuruz, ali tradicionalna verzija ostaje omiljena.

Pogledajte gdje se najviše radi i troši u Hercegovini: Ovaj grad je apsolutni lider 2025. godine

Sastojci:

400 g zamrznutog graška
400 g kuhanog krompira
400 g mrkve
300 g kiselih krastavaca
3 tvrdo kuhana jaja
400 g majoneze
100 g milerama
1 kašika senfa
so, biber

Priprema:

Povrće i jaja očistiti te narezati na sitne kockice. Možete koristiti i zamrznuto povrće iz kese. Skuhati mrkvu i grašak, zatim dobro ocijediti.

U posebnoj posudi pomiješati majonezu, mileram, senf te dodati so i biber po ukusu. Spojiti sve sastojke i lagano promiješati da se sjedine.

Ostaviti salatu u frižideru da se dobro ohladi prije posluživanja. To je to! Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak