Grah na turski način: Lagani specijalitet na maslinovom ulju koji se služi hladan

0
Radiosarajevo.ba
Grah na turski način: Lagani specijalitet na maslinovom ulju koji se služi hladan

Ako volite lagana, ali aromatična jela puna mediteranskih okusa, onda će vas Barbunija Pilaki sigurno oduševiti!

Ovo je tradicionalno tursko jelo koje se često služi kao predjelo (meze), lagani ručak ili kao prilog uz ribu i pečeno meso.

U pitanju je grah dinstan na maslinovom ulju s dodatkom povrća – luka, bijelog luka, mrkvei neobičnog, ali ključnog sastojka – paradajza!

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Barbunija Pilaki se obično služi na sobnoj temperaturi ili hladan, prelivena s malo soka od limuna i posuta svježim peršunom, što ovo jelo čini idealnim za toplije dane ili kao osvježavajući dodatak bogatijem obroku.

Sastojci:

500 g šarenog graha
3 mrkve
2 glavice crvenog luka
1 zelena paprika
4 čehna bijelog luka
paradajz (opciono, po ukusu)
3 kašike maslinovog ulja
½ kašičice šećera
1 šolja tople vode
Šaka svježeg peršuna
So i biber po ukusu
Svježi limun za serviranje

Priprema:

Grah potopite u vodi veče prije kuhanja. Ujutru ga procijedite i stavite da se kuha dok ne omekša.

U većoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i dinstajte nekoliko minuta.

Potom dodajte sitno sjeckani crveni luk i zelenu papriku, i dinstajte još oko pet minuta.

Umiješajte paradajz (ako ga koristite), bijeli luk, toplu vodu, šećer, so i biber. Kada smjesa proključa, ostavite da se lagano kuha oko 10 minuta.

Zatim dodajte skuhani grah, promiješajte, pokrijte šerpu napola i pustite da se sve krčka još 30-ak minuta.

Kada je jelo gotovo, ostavite ga da se ohladi. Prije serviranja, dodajte sok od limuna i pospite svježim peršunom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak