Gotove za 15 minuta: Napravite bruskete, jednostavan i ukusan recept za svaku priliku
Ukoliko vam se najave iznenadni gosti, potrebna vam je jednostavna priprema neke zakuske koja vam neće oduzeti mnogo vremena, a koja je ujedno i ukusna. Pravo rješenje je da napravite bruskete, svestran italijanski specijalitet koji obara s nogu.
Uz osnovne sastojke vrlo lako možete pripremiti ovu 'grickalicu' čiji recept zaista nije komplikovan.
Sastojci
- 1 vekna bageta
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 8 komada suhog paradajza ili 1 svjež paradajz
- 100 g fete
- malo sjeckanog bosiljka
- 2 kašike rendanog parmezana
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašičica balzamiko sirćeta
- malo soli
- malo bibera
Priprema
Refik Lendo učestvuje na Doha Forumu u Državi Katar
Prije svega zagrijte rernu i isijecite bagete na kriške. Poredajte kriške u pleh i premažite svaku krišku sa kašičicom maslinovog ulja i pecite od 10 do 12 minuta sve dok hljeb ne postane zlatno-smeđi i dok ne postane hrskav.
Dok se hljeb peče, spremite nadjev. U zdjelu pomiješajte isjeckani suhi paradajz, isjeckani suhi bosiljak, rendani parmezan, sitno sjeckani bijeli luk i balzamiko sirće. Posolite i dobro promiješajte i dodajte mljeveni crni biber pa ponovo dobro promiješajte. Feta sir isijecite na manje kocke ili po želji možete da je izrendate.
Kada se hljeb bude ispekao, izvadite ga iz rerne i obilno sipajte po kašiku nadjeva na svaku krišku. Kada završite ovaj proces, brusketi su spremni za posluženje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.