Sprema se veliki povratak Plavog Orkestra: Legendarni bend slavi 40 godina u originalnoj postavi?

11
Radiosarajevo.ba

Ljubitelji Plavog Orkestra, jednog od najpopularnijih bendova na ovim prostorima će, po svemu sudeći, imati razloga za radovanje u nadolazećoj 2025. godini.

Naime, u muzičkim krugovima se već duže vrijeme priča da će se Saši Lošiču Loši i braći Ćeremida pridružiti originalni gitarist – Mladen Pavičić Pava, koautor legendarnog hita Suada.

U martu 2025. navršava se tačno 40 godina otkako je bend objavio svoj debi album Soldatski bal i to bi bio dobar povod za ponovno okupljanje u izvornoj postavi tokom koje su objavili album Soldatski bal, Smrt fašizmu, Sunce na prozoru i Simpatija koje su pratile istoimene turneje.

Kako funkcioniše zakon o podjeli imovine u BiH u bračnoj i izvanbračnoj zajednici?

Tragične okolnosti rata u Ex - Jugoslaviji su razdvojili članove grupe, a Mladena Pavičića Pavu je put odveo u daleku Kanadu, i od tada do danas nikada više nije zasvirao sa svojim prijateljima iz grupe.

"Samo je Plavi Orkestar u historiji popularne muzike na ovim prostorima doživio popularnost poput Beatlesa. Osim što su se njihovi albumi prodavali u stotinama hiljada primjeraka, njihovi su obožavatelji išli toliko daleko da su kampirali po cijele noći pred hotelima u kojima su odsjedali dok su u članove Plavog Orkestra: Lošu, Pavu i braću blizance Ćeramida gledali kao svoje najveće idole.

Saša Lošić Loša za Radiosarajevo.ba: "Nisam bio spreman da zabavljam ljude u tom tragičnom momentu"

Njihova je karijera započela 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta Novi primitivizam koji je uz njih iznjedrio Elvisa J Kurtovicha i Zabranjeno pušenje. No izlaskom prvog albuma Soldatski bal 1985. godine (koji je i dalje jedna od najprodavanijih albuma svih vremena na ovim prostorima), te hitovima kao što su Bolje biti pijan nego star, Suada, Good Bye Teens itd. Plavi Orkestar je postao svojevrsni fenomen na tlu nekadašnje Jugoslavije."

Svjedočili smo maniji kakva nikad prije nije doživljena. Novinari toga vremena pisali su o fenomenu Plavog Orkestra kao o "Posljednjoj masovnoj histeriji u Jugoslaviji a jedan strani novinar ih je nazvao istočno-evropskim 'Beatlesima iza čelične zavjese'.

Ukoliko se dugoiščekivani "reunion" dogodi, originalni Plavi Orkestar nastupio bi zajedno prvi put nakon 35 godina.

"U vremenu gdje se sve nekako, nažalost, raspada, rastače, u doba velikih kriza, pandemija, polarizacija, nesporazuma među ljudima - primijetio sam da Orkestar kod ljudi izaziva neku iracionalnu stabilnost, kao : ‘Vidiš, oni su ostali zajedno, oni su ostali prijatelji’. U vremenu u kojem polako nestaje svijet koji smo nekada poznavali - ponešto, eto, i ostane”, rekao je frontmen benda Saša Lošić Loša.

Muzički promotor Tomislav Kašljevića je potvrdio da se upravo vode razgovori u tom smjeru.

"Učinit ćemo sve da napravimo povratak originalnog Plavog Orkestra, grupe uz kojeg su odrastale generacije. Razgovori su još u toku, veoma brzo ćemo objaviti nove informacije. Ovo ne vidimo samo kao poslovnu priliku, već kao događaj koji će ostaviti i emotivni trag u cijeloj regiji", riječi su Kašljevića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak