Legendarni Plavi Orkestar najavio povratak: Evo šta je rekao popularni Loša

5
Radiosarajevo.ba
Legendarni Plavi Orkestar najavio povratak: Evo šta je rekao popularni Loša
Foto: Arhiv / Plavi orkestar

Legendarni sarajevski bend Plavi orkestar je u subotu, 6. jula, nastupio na Tvrđavi Brod u Slavonskom Brodu.

To je prvi koncert nakon višegodišnje pauze, nakon kojega slijedi Opatija 3. augusta, Sustipan 24. augusta i Vrsar 1. septembra.

"Nemate pojma koliko se mi u bendu radujemo koncertu jer je to prvi koncert nakon petogodišnje pauze. Mi smo vam neka vrsta profesionalnih amatera i uvijek smo uzbuđeni pred koncert. Netipičan smo bend. Ne slavimo godišnjice, ne gledamo Plavi orkestar kao karijeru, nego kao neki slučajni san koji se desio i traje. Našoj neambicioznosti svjedoče duge pauze od sedam do deset godina između albuma. Imam osjećaj nekad da se to nekom drugom dešava, a ne nama" otkrio je Saša Lošić Loša za 24Sata.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak

Rekao je i da je na pomolu novi album.

"Spremamo i nove pjesme koje nose isključivo dobru energiju i pozitivnu atmosferu. Kod nas nema zaustavljanja, tek smo zapravo na početku" kaže Loša, koji ove dane provodi u studiju snimajući nove pjesme koje su nastale tokom njihove pauze.

Saši Lošiću kapa je zaštitni znak, osvanula rijetka fotografija na kojoj je ne nosi

Saši Lošiću kapa je zaštitni znak, osvanula rijetka fotografija na kojoj je ne nosi

Karijeru Plavog orkestra obilježili su veliki hitovi poput antologijskih pjesama: Suada, Kaja, Bolje biti pijan nego star, Sava tiho teče, Zelene su bile oči te, Kad mi kažeš paša, Ako su to samo bile laži, Odlazim, čija popularnost i prisutnost godinama ne jenjavaju. Plavi orkestar osnovan je 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta Novi primitivci, u kojem su bili i Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović i još neki drugi kultni sarajevski muzičari. Kritičari smatraju bend jednim od najvećih kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina, bliskim kako starijim tako i mlađim generacijama slušatelja.

Izdali su 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 miliona primjeraka, a svijet su više puta obišli turnejama s ukupno više od 1.500 koncerata

Iako je Plavi orkestar imao više pauza u karijeri, mnogi fanovi nisu ih nikad zaboravili, a njihove pjesme su postali vječni evergreeni na ovim prostorima. Za povratničku turneju u Hrvatskoj okupio ih je producent Tomislav Kašljević, a ulaznice su dostupne u sistemima Eventim.hr, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije