Lovci na oluje su se vratili: Nastavak kultnog filma katastrofe koji nam (ni)je trebao

0
A. V.

Filmovi katastrofe uvijek su bili mamac za publiku, a njihova privlačnost ogledala se u sposobnosti da dotaknu istinske ljudske strahove. Jedna od prvih asocijacija na taj popularni akcijski podžanr je Twister, kultni film Jana de Bonta iz 1996. godine s Helen Hunt i Billom Paxtonom u glavnim ulogama.

Za jednu generaciju, Twister je bio istinsko iskustvo odlaska u kino. Spektakl koji vas je praktički natjerao da osjetite vjetar u kosi, te istovremeno kroz grupu neobuzdanih i strastvenih meteorologa, učinio vremenske prilike zanimljivim.

Tragovi prethodnika

Film je bio veliki hit na kino blagajnama zaradivši 495,7 miliona dolara (890,60 miliona KM) širom svijeta s budžetom od 92 miliona dolara (165,29 miliona KM). Dovoljan razlog da se napravi nastavak, u vremenu kada je to izgleda jedina ideja.

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Skoro 30 godina kasnije, Twisters kreće na sličnu misiju, uglavnom slijedeći tragove svog prethodnika, s nekim novim elementima.

Radnja prati Kate Cooper (Daisy Edgar Jones), ambicioznu meteorologinju sa šestim čulom za vjetar i vremenske obrasce, koja se nada izliječiti svoje rodno mjesto Oklahomu od kuge ciklona, ali je užasna greška ostavlja u emocionalnoj paralizi.  

Godinama kasnije, nekadašnja lovkinja na oluje, radi u uredu u New Yorku, sve dok je njen stari prijatelj Javier (Anthony Ramos) ne namami nazad na teren s novom tehnologijom za mapiranje tornada i obećanjem da će izbliza shvatiti vremenske fenomene. To dovodi do zanimljivog zapleta, jer da bi pomogla drugim ljudima, Kate mora ponovo loviti samu opasnost koja je gotovo odnijela njen život i ostavila je izgubljenu.

Stvari počinju postajati komplikovane kada se Storm Par, Javiev tim, nađe rame uz rame s nepromišljenom grupom YouTubera koji love oluje – pravim modernim fenomenom predvođenim otmjenim kaubojem, Tylerom Owensom (Glen Powell). Kako sezona oluja postaje sve intenzivnija, Kate, Tyler i njihovi konkurentski timovi nađu se u borbi za svoje živote.

Na čelu nastavka je Lee Isaac Chung, najpoznatiji po svom posljednjem filmu, imigrantskoj priči Minari, koja mu je donijela dvije nominacije za Oscara.

Njegova ključna figura je Glen Powell (Top Gun: Maverick, Anyone But You, Hit Man) s velikom dozom arogantne samouvjerenosti koju je zadržao iz filma Top Gun: Maverick. On se ponovo udružuje s rediteljem tog filma Josephom Kosinskim (ovdje scenaristom), što se ne čini kao slučajnost.

Powell zrači harizmom, a tu je i njegova odlična hemija s Daisy Edgar-Jones (Where the Crawdads Sing, Normal People).

Međutim, likovi su prilično površni, a osim glavnog dvojca na koji je fokusirana cijela priča, niko ne dobija dovoljno prostora i svi izgledaju kao statisti.

Klišeizirano i predvidljivo

Iako je prikazan kao nastavak, Twisters nema nikakvog stvarnog razloga da se zove nastavkom. To je samo još jedan moderni reboot ili remake, koji nije ništa što već nismo vidjeli i mogli biste ga pogledati bez prethodnog gledanja originala.

Osim malog easter egga na početku, likovi u Twistersu nemaju nikakvu vezu s onima iz originalnog filma.

Priča je previše slična originalu i predvidljiva, dok film obiluje klišejima.

Chungov nastavak nije inovativan kao original i to mu je najveća mana.

Twisters i muzikom kaska za Twisterom. Score Marka Mancine bio je jedan od najboljih akcijskih scoreova 90-ih i očekivala se neka referenca, ali nažalost dobili smo samo generički score od Benjamina Wallfischa.

Premda najavljen kao film o katastrofama, Twisters više ima energiju romantične komedije.

Kritika za tvorce filma je i to što se nisu pretjerano pozabavili klimatskim promjenama, a često nedostaje zabrinutosti u naizgled opasnim i ozbiljnim situacijama.

Specijalni efekti su pak dobro urađeni s realističnim CGI-jem. Tornada izgledaju zlobnije i destruktivnije, dok Chung i direktor fotografije Dan Mindel donose akciju iz ljudske perspektive. Inovativnost je pregled terena kroz šire snimke dronovima i Tylerov YouTube materijal.

Twisters je film koji ispunjava svoju svrhu zabave bez dodatnih pretenzija.

Ovaj ljetni blockbuster, koji već uveliko radi svoj posao (zaradio više od 120 miliona dolara / 215,54 miliona KM širom svijeta u prvoj sedmici prikazivanja) pristojna je razbibriga i film koji je potrebno doživjeti na najvećem ekranu.

Film je na IMDB-u ocijenjen sa 7.1/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 77% pozitivnih ocjena kritičara i 92% publike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak