Ljeto u Jajcu: Jelena Rozga i Željko Bebek zagrijavaju turiste iz BiH i inozemstva

0
Radiosarajevo.ba

Ovaj će vikend u Jajcu se održava niz manifestacija koje privlače brojne turiste iz BiH i inostranstva.

Pored „Dana srednjovjekovlja“ na kojima ove godine gostuje 30 histroijskih grupa iz nekoliko zemalja i otvorenja 42. Kazališnih/Pozorišnih igara, održavaju se i dva koncerta: Jelene Rozge (petak, 30. juni) i Željka Bebeka (subota, juli) kao početak manifestacije „Ljeto u Jajcu“.

42. Pozorišne/Kazališne igre BiH

Grad Jajce 1. jula otvara svoja vrata za glumce i ljubitelje pozorišta. Počinju 42. Pozorišne/Kazališne igre BiH najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini. U osam dana, od 1. do 8. jula 2023. godine u Jajcu, na daskama Pozorišne dvorane Doma kulture, u takmičarskom programu, bit će prikazano sedam predstava.

Arapi grade novu zgradu na Trebeviću - tu je nekad bio poznati objekat o kojem je pjevalo i Pušenje

Ključ grada Jajca ove godine, tokom festivalskih dana, brižno će čuvati bosanskohercegovački glumac i dugogodišnji učesnik Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu Senad Bašić.

Selektorica 42. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH je glumica i dugogodišnja pozorišna radnica Hasija Borić-Stojić.  

Najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini Pozorišne/Kazališne igre BiH, 42. po redu otvara predstava Ljetopis o kralju Tvrtku Jasmina Imamovića u režiji Dine Mustafića i izvedbi BKC Sarajevo.

Na sceni Doma kulture Jajce, u takmičarskom dijelu, bit će izvedeno 7 predstava.

Dani srednjovjekovlja u Jajcu

Već nekoliko godina tradicionalno se u Jajcu održavaju Dani Srednjovjekovlja koji okupljaju povijesne postrojbe i ljubitelje srednjovjekovlja diljem BiH i drugih zemalja. Smatra se za jednu od najvećih regionalnih manifestacija ove vrste. Ovaj vikend, 01. i 02. jula , održat će se šesta po redu manifestacija Dani srednjovjekovlja u Jajcu.

Manifestacija će započeti mimohodom kroz centar grada do tvrđave, gdje će se upriličiti predstava krunidbe kralja. Nakon toga gledatelji će moći uživati u bogatom programu koji će uključivati brojne igre i radionice, plesove te vatreni show.

U programu će sudjelovati povijesne postrojbe i drugi izvođači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Češke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak