Johnny Štulić dobija skulpturu u centru Zagreba: 'On je eruptivan karakter, zato ova boja...'

0
Radiosarajevo.ba

Nova skulptura pjevača Azre, Branimira Johnnyja Štulića, od petka će se moći pogledati u centru Zagreba, u Hatzovoj ulici, gdje je Park rock‘n‘roll skulptura. Njezin je autor Boris Leiner, i sam nekoć član Azre, u kojoj je bio bubnjar. Skulptura se svečano otvara ovaj petak.

Skulptura je, pjevačeva bista zapravo, jarke crvene boje. To je i prvo što novinarka Jutarnjeg pita Leinera, zašto crvena? "Pa, Johnny je mali vražićak, zato ova boja. On je i eruptivan karakter, nije ga teško bilo prizvati u sjećanje. Na ideju za skulpturu došao sam dok sam surađivao s Igorom Mirkovićem na filmu Sretno dijete.

Novinrka pita da li je Štulić u svojim dvadesetim godinama. Ili? "Prije u ranim tridesetima. Osim po sjećanju, naime, koristio sam se i jednom fotografijom dok sam radio skulpturu", govori Leiner. Oči su mu malo ukriž? "Da, zapravo su svi zrikavi ljudi jakog karaktera, fokusirani na cilj koji imaju", objašnjava. Ima i bradu, staru koja dva do tri dana? "Da, on je bio muževan, lijep primjerak ljudske rase", odgovara nekadašnji bubnjar Azre.

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Novinarka ne može zaključiti je li sarkastičan ili nije. "I jedno i drugo. Ovo je sitno bockanje. Naš je odnos bio turbulentan, odnos gospodara i roba, Don Kihota i Sancho Panza, egomanijaka i pomirljivog sluge", nabraja. Materijal? "Riječ je o patiniranom gipsu", govori.

S Leinerom su novinari razgovarali u Parku skulptura, dok se spustila kiša nad Zagrebom, iz kafića su promatrali kako pada i po njegovoj drugoj skulpturi, onoj Amy Winehouse. "Srećom, ona je od plastike pa je otporna", kaže. Novinarka je ranije krenula, rekao je: "Slobodno vi odite, ja ću gledati Amy, zadovoljan sam kako je ispala, dugo ju nisam vidio".

Kako će izgledati skulptura Johnnya Štulića možete pogledati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak