Jeste li znali koliko zarađuju hrvatski autori? Ovo je lista najplaćenijih kreatora

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali koliko zarađuju hrvatski autori? Ovo je lista najplaćenijih kreatora

ZAMP je objavio poslovni izvještaj za 2023. godinu, koje je otkrilo koji domaći autori su prošle godine najviše zaradili.

Od prodaje glazbenih licenci za djela 11 hiljada domaćih i više od 130 hiljada stranih autora, HDS ZAMP je ostvario ukupne prihode u iznosu od 23.834.761,14 eura (oko 46 miliona KM) što predstavlja rast od 8,93 posto ili gotovo 2 miliona eura (oko 4 miliona KM) u odnosu na prethodnu godinu.
 
Najveći rast prihoda autora zabilježen je u kategoriji koncerata (40,3 posto) i priredbi (24,4 posto) čime je 2023. godina ostvarila novi rekord u prihodima autora od autorskih prava na koncertima, festivalima i priredbama. Podsjetimo, HDS ZAMP je za proteklu godinu obradio čak 38.043 muzičkih događanja koja su se prosječno odvijala na više od 104 različita mjesta svakog dana u Hrvatskoj!

HDS ZAMP ove godine po prvi put objavljuje i listu top 10 autora i djela na digitalnim servisima na teritoriju RH. A tu su stvari osjetno drugačije od radijskog i TV „etera“: triljski (t)reper Grše ima čak tri pjesme na listi top digitalnih djela. Uvjerljivo prvo mjesto drži Mamma Mia, Sip zauzima treće, dok je Highlife na sedmom, svi nastali u saradnji s hit producentom Mihovilom Šoštarićem Lockroomom.

Prva izjava iz izbornog štaba Naroda i pravde: "Optimistični smo, a evo gdje dosad vodimo"

Eurovizijski hit Mama ŠČ! Leta3 na drugom je mjestu, Vojkova Mamacita na četvrtom, a na petom nezaobilazna svadbena himna Dajem ti rič Dalmatina (Ivo Jagnjić) čija se Refužo također nalazi na listi. Navijačka Igraj moja Hrvatska Zaprešić Boysa bila je šesta najtraženija pjesma u državi, hit duet Trebaš li me Matije Cveka, Zvonimira Husnjaka i Eni Jurišić je na osmom mjestu, a plasman tri desetljeća stare Oliverove i Gibonnijeve Cesarice u top digitalnih 10 i ne treba čuditi s obzirom da je riječ o jednoj od postojano najvoljenijih domaćih pjesama.

Sharon Stone postala slikarica: Pokazala svoj umjetnički dar na izložbi u Los Angelesu

Veliki katalozi pjesama ili nekoliko intenzivnih godina velikih hitova zaslužni su što su 10 najuspješnijih domaćih autora na digitalnim servisima tako (abecednim redom imena): Grgo Šipek Grše, Husein Hasanefendić Hus, Ivo Jagnjić, Marko Perković Thompson, Mihovil Šoštarić Lockroom, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić Gibonni koji ujedno predvodi i listu glazbenika s najviše prodanih ulaznica za svoje koncerte u Hrvatskoj 2023. godine.

Šestoro autora s digitalne liste, Hus, Ninčević, bračni par Huljić, Runjić i Gibonni, nalaze se i na listi najuspješnijih hrvatskih autora po ukupnoj zaradi, od svih izvora prihoda. Nju, uz spomenute, zaokružuju, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Miroslav Buljan i Neno Belan, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak