Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

1
Radiosarajevo.ba
Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

Vatican Girl najnovija je dokumentarna serija o istinitom zločinu koja je stigla na Netflix, istražujući neriješeni nestanak djevojčice Emanuele Orlandi.

Orlandi je nestala prije 39 godina, 22. juna 1983. - nikad se nije vratila kući s časa flaute u Rimu. Njen nestanak izazvao je veliku medijsku pomamu u Italiji, a slučaj je sad ponovo vraćen u centar pažnje zahvaljujući Netflixovoj seriji

Četverodijelna serija Marka Lewisa, redatelja također sjajnog Netflixovog krimi dokumentarca Don't fu*k with cats, istražuje brojne teorije zavjere koje okružuju slučaj. Je li Vatikan bio umiješan? Je li papa znao? Je li to bio organizirani kriminal? Bande? Terorizam?

Preminuo slavni rukometni trener koji je sa Jugoslavijom osvojio srebrenu medalju na SP

Dahmer više nije najgledaniji na Netflixu: Na tronu je mračna serija snimljena po istinitom događaju

Šta se dogodilo Emanueli Orlandi?

U srijedu, 22. juna 1983, 15-godišnja Emanuela Orlandi napustila je svoj dom u Vatikanu, Italija, kako bi pohađala čas flaute u srednjoj muzičkoj školi u Rimu. Nakon toga se trebala naći sa sestrom i prijateljima, ali se nije pojavila. Oko 21.30 njeni roditelji i porodica počeli su se brinuti i kreću u potragu.

Nažalost, Orlandi od tada nikada nije viđena i slučaj je i danas neriješen.

Navodna umiješanost Vatikana

U Netflixovoj seriji, teorija da bi Vatikan mogao biti umiješan u njen nestanak vrlo je detaljno istražena.

Njen brat Pietro Orlandi tvrdi da je vatikanska elita jedina koja zna istinu o tome šta se dogodilo njegovoj mlađoj sestri, a redatelj Mark Lewis i talijanski novinar Purgatori teoretiziraju da je netko uzeo Orlandi da ucjenjuje Vatikan. S tvrdnjom Pietra Orlandija saglasni su svi sagovornici redatelja u filmu. 

Otac Gabriele Amorth, 85-godišnji svećenik i glavni egzorcist Vatikana, ustvrdio je još u maju 2012. da ju je oteo pripadnik vatikanske policije radi seksualnih zabava, javio je Huffington Post. Također je rekao da je Orlandi ubijena te da su u to umiješani službenici strane ambasade.

Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima

Emanuelina prijateljica iz djetinjstva kazala je u seriji na Netflixu da je Orlandi navodno seksualno napastvovao "neko blizak papi" nekoliko sedmica prije nego što je nestala.

Nakon što se Orlandi povjerila svjedokinji o neprimjerenom ponašanju, ona je nekoliko dana kasnije nestala.

Vatican Girl istražuje teoriju i da je Orlandi možda zbog toga poslan u londonski samostan. Čini se da je procurio vatikanski dosje koji pokazuje troškove vezane uz Orlandijev boravak u londonskom samostanu više od 14 godina.

Preokreti

Više od 30 godina Vatikan se suočavao s optužbama talijanskih vlasti da ne surađuje u potpunosti s njihovim istragama. Peticija upućena papi Benediktu XVI. kojom se traži vatikanska istraga o Orlandijevu nestanku, s više od 100.000 potpisa, nije dobila odgovor, izvijestio je The Toronto Star 2014. godine.

Detalje i šokantne preokrete pogledajte u dokumentarcu Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi, koji se može streamati Netflixu.

Emanuela Orlandi do danas je jedina državljanka Vatikana koja je proglašena nestalom osobm.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak