Koji filmovi i koji su glumci ovogodišnji favoriti da dobiju Oscara

0
Hina
Koji filmovi i koji su glumci ovogodišnji favoriti da dobiju Oscara

Film Zemlja nomada (Nomadland) izraziti je favorit na dodjeli Oscara u nedjelju, na svečanosti koja će biti odraz filmske industrije koja se morala transformirati zbog pandemije i prisiljena je eksperimentirati novim putevima i formatima da bi doprla do publike.

Vrhunac holivudske sezone dodjele nagrada bio je odgođen za dva mjeseca, a održat će se najvećim dijelom na losanđeleskom kolodvoru Union Station, koji zbog svoje veličine omogućuje poštivanje odgovarajuće fizičke distance zbog pandemije COVID-19.

Zbog jedinstvenih okolnosti protekle godine, 93. dodjela Oscara odvijat će se na više punktova – dodjela počasnih nagrada i muzički nastupi održat će se u kazalištu u Hollywoodu i novom muzeju filma Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, dok će se Europljani koji ne smiju doći u SAD okupiti u centrima u Londonu i Parizu.

Dodjela zlatnih kipića održat će se na samom kolodvoru, a pretpostavlja se da će ih nekoliko, uključujući za najbolji film, dobiti Zemlja nomada.

„Ne mogu zamisliti da Zemlja nomada ne dobije glavnu nagradu. Ne mogu zamisliti da Chloe Zhao ne dobije nagradu za režiju," rekao je novinar Varietyja Marc Malkin za AFP.

„Ali za ovu godinu uvijek kažem da je bila tako čudna. Jednostavno se nikad ne zna”.

Turoban film ceste o starijim Amerikancima koji lutaju Zapadom u svojim kombijima, kamp-prikolicama i kamionetima poslije globalne financijske krize osvojio je glavne nagrade na filmskim festivalima prošle jeseni i dominira ovogodišnjom produljenom i pretežito virtualnom sezonom dodjela nagrada.

Kolumnist Deadlinea, Pete Hammond, rekao je da će glasači sigurno glasati za 38-godišnju kinesko-američku redateljicu, rođenu u Pekingu, pa čak i ako nisu vidjeli film.

„Ona je sada jako cijenjena i omiljena u redateljskim krugovima”, rekao je jedan glasač Akademije koji je želio ostati neimenovan.

Ako ikoji film može konkurirati Zemlji nomada, to bi mogao biti Suđenje čikaškoj sedmorici, koji je dobio glavnu nagradu ceha filmskih glumaca.

Time bi Netflix prvi put dobio najveću nagradu filmske industrije, u godini uništenih kino dvorana koje je zamijenio internetski streaming.

„To nije nezamislivo, ali sada nemam predosjećaj kako će to završiti”, rekao je Hammond, ukazujući i na triler o pokretu #MeToo Obećavajuća mlada žena te imigrantsku dramu Minari kao moguće neočekivane dobitnike.

Glavnu ulogu u Zemlji nomada ostvarila je Frances McDormand, a uz dvostruku dobitnica Oscara koja je ove godine ponovno nominirana, a u filmu glumi i nekoliko pravih „nomada”.

No ta kategorija visi u zraku i sve je moguće, rekao je Hammond, dodajući da je svih pet nominiranih glumica, a posebno Viola Davis ("Ma Rainey: Majka bluesa") i Carey Mulligan ("Obećavajuća mlada žena") dobilo važne nagrade prije dodjele Oscara.

Chadwick Boseman, koji glumi uz Davis, ali je prošle godine umro od raka prije puštanja filma u distribuciju, mogao bi dobiti treći posthumni Oscar u povijesti, za ulogu svirača trube koji je žrtva rasističkog nasilja.

„Vjerojatno bih se kladio na Chadwicka, ali moguće je iznenađenje”, rekao je glasač Akademije.

Oscarovac "Anthony Hopkins viri iz prikrajka”, dodao je, govoreći o njegovoj potresnoj ulozi oboljelog od demencije u filmu Otac.

Daniel Kaluuya trebao bi dobiti Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Juda i crni mesija, a porasla je i popularnost južnokorejskoj glumici Youn Yuh-jung koja se istaknula „simpatičnim” govorima prilikom preuzimanja drugih nagrada za sporednu glumicu za ulogu u filmu Minari, rekao je Malkin.

Doista je moguće da bi sve četiri nagrade za glumce i za redatelja mogle otići ljudima drugih rasa, a Netflix bi mogao pokupiti najviše nagrada te noći, uključujući za najbolji dokumentarni film Moj učitelj, hobotnica.

Dakako, Bosna i Hercegovina tu će noć navijati za Jasmilu Žbanić i ekipu filma Quo Vadis, Aida?. Naš kandidat za Oskara, također je jedan od favorita, a mi se nadamo da će se prognoze i ostvariti! 

Ceremonija će biti skromnija zbog pandemije. Producenti najavljuju tako strogo ograničeni popis uzvanika da čak ni neki najmoćniji ljudi holivudskih filmskih studija neće smjeti biti nazočni, a predviđen je i „majušni” crveni tepih što bi mogao biti problem.

„Ono malo intervjua što će zvijezde dati na Oscarima, bit će s udaljenosti dva metra”, rekao je Malkin. „To je baš nezgodno... kako to izvesti? Kako to učiniti zabavnim?”.

Ali koproducent showa, Oscarom ovjenčani redatelj Steven Soderbergh, promjene zbog pandemije covida-19 opisuje kao priliku da show bude „kao nikad prije”.

Ceremonija će imati „estetiku filma, a ne televizijskog showa”, uključujući snimke iz publike i formate visoke rezolucije i širokog ekrana, rekao je.

Zvijezdama je rečeno da se odjenu svečano, a navodno će smjeti skinuti maske kada ih kamere budu snimale. Među poznatim voditeljima bit će Harrison Ford i Brad Pitt.

„Svaka čast Akademiji što barem pokušava da stvar barem malo nalikuje na show uživo, bez Zooma”, rekao je Hammond.

No, Oscare će zbog slabije poznatih imena nominiranih i pandemijskog zamora od filmskog ekrana gotovo sigurno obilježiti jednako velik pad gledanosti kao i dodjele drugih nagrada.

„Kad bi gledanost pala za samo 50 posto, to bi bio predivan dan za Akademiju”, rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak