Hoće li grad u Bosni i Hercegovini ostati bez Lidla i višemilionske investicije?

4
Radiosarajevo.ba
Hoće li grad u Bosni i Hercegovini ostati bez Lidla i višemilionske investicije?

Radni prostor bivšeg giganta 'Ukraskamena' iz Posušja koji se bavio eksploatacijom i preradom kamena već dugi niz godina nije u pogonu, te se tek u tragovima može vidjeti radna atmosfera u otužnom devastiranom okruženju.

Ukraskamen je bivša državna kompanija koju je 2001. godine u privatizaciji kupio Ante Mrvelj, koji je u međuvremenu tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Cijela priča dobila je sudski epilog kada su njegovi sinovi Josip i Ivan pokrenuli proces povratka bivše upravne zgrade jer smatraju da im pripada na temelju sudske presude kada je njihov otac upisan kao isključivi vlasnik zgrade u kojem se trenutno nalaze dva ministarstva Zapadnohercegovačkog kantona.

Ivica Dačić tvrdi: Ubijen Faton Hajrizi, osumnjičeni za ubistvo policajca u Srbiji

Kako u razgovoru za Hercegovina.info tvrdi Ivan Mrvelj, na ovom zapuštenom području u centru Posušja u planu imaju izgradnju stambeno-poslovnog prostora s raznim sadržajem višemilijunske vrijednosti, a za dolazak je zainteresiran i njemački trgovački gigant Lidl koji osluškuje sudske prijepore kako bi se mogli pozicionirati na tržištu.

Bivša upravna zgrada Ukraskamena 1993. mobilizirana je za potrebe HVO-a u ratnim vremenima, a kako navodi konzultant obitelji Mrvelj i pravni stručnjak Zdenko Lučić, od 1993. do 2024. preduzeće Ukraskamen kao vlasnik zgrade u kontinuitetu izgubila ja veliku dobit i pretrpjela materijalnu štetu jer u međuvremenu nisu naplaćivali ogromne najmove od korisnika zgrade (HVO, Općina Posušje te Ministarstva gospodarstva ZHK i Ministarstva graditeljstva ZHK).

"Prema Poreznoj upravi Federacije BiH, najam je 20 maraka po metru kvadratnom, a zgrada ima 3.369 kvadrata s pripadajućim parkingom. Sveukupno razne institucije su zgradu koristile 31 godinu što je oko 67.000 maraka mjesečno.

Lidl dolazi i u ovaj bh. grad: Ovaj put je u malo južnijem dijelu naše zemlje

Sa zateznim kamatama na sve ove godine ukupno oko 25 miliona maraka neplaćenih najmova za korištenje zgrade koja je evidentno u vlasništvu Ukraskamena", ističe Lučić koji navodi da zakon uređuje ugovorenu i izvanugovorenu odgovornost za štetu i to na način da određuje kako je svako ovlašten tražiti od štetnika naknadu štete koju mu je krivnjom nanio.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak