Bosnaplod nudi priliku domaćim poljoprivrednicima

Radiosarajevo.ba
Bosnaplod nudi priliku domaćim poljoprivrednicima

Širenje baze domaćih proizvođača voća jedan je od strateških ciljeva kompanije Bosnaplod kako bi se osigurale potrebne sirovine za proizvodnju i preradu voća, a s ciljem korištenja maksimalnih kapaciteta kompanije i zadovoljenja potreba kako ino tako i bh. tržišta.

Bosnaplod, odnosno tvornica Brčkom, u proizvodnji koristi velike količine raznog voća. Godišnje na vlastitim plantažama uzgoje preko 500 tona voća, prvenstveno jagode, jabuke, šljive i višnje, ovisno o planovima prodaje, ugovorenim poslovima i prijelaznim zalihama iz prethodne godine.

“Realne potrebe tržišta prevazilaze naše proizvodne kapacitete, stoga kompanija u ovoj godini planira proširiti saradnju sa kooperantima. Domaćim poljoprivrednicima nudimo razvoj partnerski odnos i dodatne edukacije o uzgoju voća. Svi domaći poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća mogu se obratiti direktno upravi kompanije ili putem otkupnih stanica, a mi im možemo garantirati otkup voća po tržišnoj cijeni, te plaćanje po isporuci“, istakla je Amra Ekmekčić Nakić, izvršni direktor komercijalnih poslova društva Bosnaplod.

Bosnaplod je u 2017. godini ostvario saradnju sa više od 2.500 kooperanata, direktnih i indirektnih od kojih je otkupljeno oko 4.000 tona voća, dok u novoj godini planiraju otkup više od 8.000 tona voća i nastavak ulaganja u infrastrukturu i prerađivačke kapacitete.

Tek u slučaju sezone kada ne mogu nabaviti voće u BiH, kompanija se okreće uvozu iz drugih zemalja, ali ulažu maksimalne napore da u saradnji sa vlastima i svim ostalim segmentima društva, a u okviru svog petogodišnjeg plana prevaziđu i ovaj problem, prvenstveno ulaganjem u zasade i korporaciju razvijajući jedan sasvim novi sistem obrađivanja zemlje (ako uzmemo u obzir da je pola od obradive zemlje u BiH nezasađeno).

Također, plan je i da investiraju u pogone koji su planirani van Brčko distrikta, ali u granicama Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak