Volkswagen odlučio gdje će graditi tvornicu vrijednu 1,3 milijarde eura

Radiosarajevo.ba
Volkswagen odlučio gdje će graditi tvornicu vrijednu 1,3 milijarde eura

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je donio odluku gdje će graditi novu tvornicu.

Tvornica bi se trebala graditi u Turskoj. Ako se ne bude gradila u Turskoj, onda je Nijemci uopće neće graditi, piše Jutarnji list.

Da li će ova zemlja biti mjesto proizvodnje Volkswagena, o tome će čelnici ove kompanije konačno odlučiti u februaru sljedeće godine.

Za Jutarnji list je to pokazatelj da, kako su istakli, u vodu padaju najave hrvatskog ministra privrede Darka Horvata od prije mjesec dana da će se ova zemlja boriti da Volkswagen gradi tvornicu baš u ovoj državi.

Prema pisanju ovog dnevnog lista, iako je riječ o privatnoj kompaniji, Horvat je najavljivao da će o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prilikom njene posjete Zagrebu.

U Turskoj bi trebalo biti investirano 1,3 milijarde eura (više od 2,6 milijardi maraka). Tu će se proizvoditi posljednje generacije Volkswagen Passata i Škode Superb.

Tokom turske vojne intervencije u Siriji, kompanija je prolongirala realizaciju odluke do kraja ove godine.

To je bio razlog da se vlasti Srbije, Bugarske i Rumunije nadaju da će Nijemci investiciju preusmjeriti u njihovu državu.

Bila je zainteresovana i Hrvatska.

Ako se ne izgradi fabrika u Turskoj, izgledno je da će se Passat i Superb nastaviti proizvoditi u Bratislavi. Trenutno se sklapaju u češkom Kvasiniju, podsjeća Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak